Långa sjukfall har fördubblats bland kvinnor i privat sektor Kvinnor i tjänstemannayrken har fler långa sjukfall än män i arbetaryrken. Foto: Fredrik Sandberg/TT.

Långa sjukfall har fördubblats bland kvinnor i privat sektor

Tjänstemän Sjukskrivningar över 90 dagar har ökat kraftigt bland privata tjänstemän, och kvinnorna har gått om manliga arbetare i antal sjukfall.
7 dec 2016 | 09:06
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Unionen har tagit fram tidigare opublicerad statistik över utvecklingen av långa sjukskrivningar bland privata tjänstemän på arbetsplatser med kollektivavtal.

Den nya statistiken visar att tjänstemännens sjukfall som varar mer än tre månader har ökat i antal bland både män och kvinnor under åren 2008 till 2015. Men bland kvinnorna har ökningen varit betydligt kraftigare – de har ökat med 85 procent jämfört med 54 procent för männen.

Ojämlikt mitt i livet

Mönstret skiljer sig mycket mellan könen. Männens långa sjukfall ökar med åldern och har en topp efter 60 år. Men bland kvinnor är sjukfallen allra vanligast i åldrarna mitt i livet, 30-50 år. Unionen understryker att det är särskilt oroande, och att det visar på vikten av arbetet för ett föräldravänligt arbetsliv.

Under de här åren har ökningen varit störst inom finans- och försäkring, samtidigt som vård och omsorg, sociala tjänster fortfarande har flest sjukfall.

Rapporten är en del av den avsiktsförklaring som parterna har gjort 2016 om minskad sjukfrånvaro. Unionen har särskiljt tjänstemännen inom just privat sektor som omfattas av kollektivavtal. I PTK:s kollektivavtal finns ITP Sjukpension, som ger tilläggsersättning vid sjukskrivningar över 90 dagar. Underlaget har tagits fram med hjälp av Alecta (som förvaltar ITP Sjukpension inom PTK:s kollektivavtal).

På fredag släpps Unionens sjukskrivningsbarometer, där arbetsmiljöombud svarar på frågor om arbetsmiljöarbetet ute på arbetsplatserna.

 

7 dec 2016 | 09:06
Om skribenten
Tf chefredaktör

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev