Sjukförsäkringsutredningen vill kunna tvinga läkare att sjukskriva mindre och i högre grad ”uppfylla sjukförsäkringens syfte”. Bland annat föreslås att det ska utredas att ge Försäkringskassan möjlighet att straffa läkare som sjukskriver för mycket.
– Nu föreslås en rollfördelning där Försäkringskassan ska kunna lägga sanktioner om de uppfattar att läkare inte gör som de vill. Det är en bakvänd ordning. Ska vi frångå det som är den bästa medicinska behandlingen för att undvika sanktioner?, säger Sofia Rydgren Stale, ordförande för Läkarförbundet.
Förra veckan presenterade Sjukförsäkringsutredningen sina förslag om att göra den rödgröna regeringens reformer av systemet ogjorda. Men utredningen innehöll också nya förslag om framtida utredningar. Ett av dem har siktet inställt på läkarkåren.
”Läkare ska inte uppfylla sjukförsäkringens syfte”
Enligt texten är det ett problem att läkare i för hög grad utgår ifrån andra prioriteringar när de sjukskriver än utredningens tolkning av ”sjukförsäkringens syfte”.
Enligt Sofia Rydgren Stale stämmer det. Men det är också så det ska vara. Läkarens roll är inte att i huvudsak uppfylla sjukförsäkringens mål utan att värna om vad som är bäst för patientens tillfrisknande.
– Vi som läkare följer en 2500 år lång etisk tradition. Grunden är att alltid ha patientens hälsa som det främsta målet och att handla i enlighet med vetenskap och beprövad erfarenhet. Det ska prägla våra utlåtanden. I våra etiska regler framgår att varken ekonomiska eller politiska incitament ska styra patienters behandling, säger hon.
”Liten risk för missbruk”
Enligt utredningen sker det i dag från läkarhåll ett ”missbruk” av sjukskrivningar. Detta kan bland annat handla om att läkaren inte vill hamna i konflikt med patienten. Men det kan också handla om att ett vårdföretag vill konkurrera om patienterna genom att var frikostig.
För att komma tillrätta med detta föreslår utredningen att Försäkringskassan ska kunna ”sanktionera” läkare som bedöms missbruka sjukskrivningar.
– Jag är inte van vid terminologin att vi missbrukar sjukskrivningar. Vi ser sjukskrivning som en del av det vi gör när vi behandlar en patient och är tränade att i första hand se till patientens hälsa. Jag skulle bedöma den risken som väldigt liten.
Sofia Rydgren Stale vänder sig mot utredningens ”svepande” verklighetsbeskrivning. Både vad gäller något existerande missbruk eller att det skulle finnas ett utbrett direkt ekonomiskt motiv för den enskilde läkaren, som många gånger är anställd. Resonemanget är ”helt bakvänt”, kanske på grund av att utredningen enbart tycks anlägga ett ekonomiskt perspektiv, säger hon.
”Problemet ligger hos Försäkringskassan”
Många gånger uppstår konflikter mellan Försäkringskassans regler och läkares medicinska bedömning. Men från professionen är upplevelsen att problemet snarare vilar i att myndigheten ser till sina egna regler och inte till vad som är bäst för patientens hälsa. Något som kan göra att patienterna kommer i kläm mellan myndigheter när Arbetsförmedlingen bedömer att de är för sjuka för att jobba, men Försäkringskassan nekar sjukpenning.
Om utredningen skulle få som den föreslår ser hon framför sig en ökad press på läkarna när reglerna kommer i konflikt med de egna etiska regelverken. Något som i förlängningen kan leda till en flykt från yrket och en svårighet för patienter med svårbehandlade besvär att få rätt vård.
– Det är klart att den etiska stressen skulle öka. Ett katastrofscenario är att det skulle bli svårare för patientgrupper med högre risk för sjukskrivning att söka vård. Redan idag kan läkaren uppleva en hög belastning kring sjukskrivning. Ska man dessutom lägga på sanktionssystem eller ekonomiska incitament gör det inte att det blir mer attraktivt jobba i verksamheter som hanterar sjukskrivningar.
Varnar för genomförande av utredningens förslag
Men Läkarförbundet har inte bara invändningar mot den del som gäller deras egen profession. I likhet med de fackliga centralorganisationerna LO, TCO och Saco vänder förbundet sig mot utredningens huvudförslag om att dra tillbaka den förra regeringens reformer.
– Vi har vänt oss emot flera av grundingångarna. Utan att vara alltför kategorisk så har vi upplevt de regeländringar som utredningen nu utvärderar som positiva. Då ser vi att en återgång till tidigare regler leder till att patienterna som har mer omfattande behov av rehabilitering hamnar i kläm och då ser vi en risk att det får skadliga följder.