Kommunal varslar om strejk – berör 750 arbetsplatser Malin Ragnegård, ordförande för Kommunal och Sineva Ribeiro, ordförande för Vårförbundet. Inget av de båda jätteförbunden är nöjda med motpartens bud. Foto: Linus Sundahl-Djerf / SvD / TT samt Vårdförbundet

Kommunal varslar om strejk – berör 750 arbetsplatser

Avtalsrörelse Kommunal varslar om strejk som omfattar cirka femtusen anställda över hela landet. Det handlar om avtalet med SKR och Sobona. Även mellan Vårdförbundet och samma motparter knorrar det, medling pågår men läget är låst.
8 apr 2024 | 14:36
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
1
+1
2

Om parterna inte har kommit överens före 07.00 på morgonen den 18 april, nästa torsdag, bryter strejk ut.

Det handlar om cirka 750 arbetsplatser över hela landet, och runt 5 000 anställda. De jobbar bland annat som köks- och måltidspersonal, vaktmästare och badhuspersonal.

Motparterna är Sveriges kommuner och regioner (SKR) samt Sobona, de kommunala bolagens arbetsgivarorganisation.

”Kommunal: Inget annat val än att agera”

– En strejk är alltid en sista utväg och absolut inget Kommunal gör lättvindigt. Men om inte SKR och Sobona väljer att hitta en lösning vid förhandlingsbordet har Kommunal inte något annat val än att agera, säger Malin Ragnegård, ordförande Kommunal i ett pressmeddelande.

I fredags bröt förbundet förhandlingarna med motparten. Facket är inte nöjda med hur löneprocessen går till, man vill bland annat ha skriftlig dokumentation av lönesamtal.

Även dygnsvila för räddningstjänst och personal inom LSS-verksamhet är frågor där facket anser att motparten inte gått förbundet till mötes.

Totalt arbetar över en halv miljon anställda på avtalsområdena som berörs av Kommunals varsel.

Låst läge för Vårdförbundet och SKR/Sobona

Hanteringen av arbetstiderna är också en orsak till att medling nu pågår även för Vårdförbundets avtal med samma motparter, Sobona och SKR.

Medlingen inleddes den första april, för ett kollektivavtal som omfattar 90 000 barnmorskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och sjuksköterskor i kommuner, regioner och kommunala företag.

Enligt Vårdförbundet kräver SKR/Sobona att anställda i samband med ”viss utbildning” ska arbeta flera dygn i sträck, byta arbetsplats utan vare sig vila eller övertidsersättning.

– Våra medlemmar får alltså sämre arbetstider, sämre arbetsmiljö och dessutom ska de inte ersättas för det. Vi kommer aldrig att kunna gå med på en sådan bestämmelse. Det skulle vara en extrem utvidgning av våra medlemmars arbetsskyldighet och arbetsgivarens arbetsledningsrätt. Det skulle också innebära att medlemmarnas rätt till skydd och rätt till återhämtning går förlorad, sa Vårförbundets ordförande Sineva Ribeiro i en kommentar om läget under söndagen den 7 april.

Vårdförbundet kräver svar av Ulf Kristersson

Enligt Vårdförbundet är läget helt låst, och förbundet vänder sig nu till politiken.

Förbundet anser att det finns hänvisningar om Sveriges medlemsskap i Nato med i förslaget till avtal, och den beredskap som ska finnas då.

– Det här är en mycket större fråga än en vanlig avtalsrörelse. Vi som jobbar i yrken som är livsviktiga för enskilda och för samhället axlar ansvaret i alla händelser. Men ingen har talat om att våra medlemmar ska betala med sin hälsa för upprustningen av det civila försvaret. Vi kräver att SKR drar tillbaka förslaget. Och vi vill ha svar från statsminister Ulf Kristersson – är det genom nedskärningar och sämre villkor som svensk sjukvård ska rustas, undrar Sineva Ribeiro i samma utspel.

Tidningen Vårdfokus har sökt SKR för en kommentar om Vårdförbundets utspel om Nato, men organisationen svarar att man inte har något att kommentera så länge medling pågår.

8 apr 2024 | 14:36

Relaterad läsning

Visa artikelns 2 kommentarer
Kommentera
  1. Av Henriksson 12 apr 2024:

    Att uppmana sjuka att ta ett annat ”vanligt förekommande arbete på arbetsmarknaden” om man inte kan återgå till sitt eget är i praktiken inte genomförbart. Ingen arbetsgivare vill nämligen anställa någon som varken har rätt utbildning eller erfarenhet och som dessutom inte är fullt frisk.

  2. Av Ruud 16 apr 2024:

    Tesla har alltid hållit sig till svensk lag under hela sin existens i Sverige. Att inte ingå ett kollektivavtal är inte lagstridigt.

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev