Josefin Witkowski fick en stressig sommar 2020. Tillsammans med ett hundratal andra som jobbade för Norwegian blev hon uppsagd. Pandemin hade gjort flygbranschen stendöd.
Alla uppsagda kallades ganska snart till ett möte där TRR, privattjänstemännens omställningsorganisation, var med och informerade om vilket stöd de kunde få.
Det var så mycket jobbiga känslor. Vad skulle jag göra nu?
Det var första gången Josefin kom i kontakt med TRR, och mycket av det som sades på det mötet har hon glömt. Många andra tankar snurrade i huvudet under den perioden.
– Man var ledsen och förvirrad, stressad efter konkursen och uppsägning – det var så mycket jobbiga känslor. Vad skulle jag göra nu?
Men hon minns att hon hörde något om att TRR kunde stötta uppsagda med inkomstutfyllnad för de som är över 40 år.
Lönen som flygvärdinna var så pass bra att jag hade svårt att motivera mig att börja plugga igen
I dag kan hon konstatera att hon trivdes bra på Norwegian, men att hon länge hade längtat efter att få göra mer nytta i samhället, och för andra människor. Hon hade en slutförd gymnasieutbildning i botten, först hotell- och restaurangprogrammet, sedan ett naturvetenskapligt basår.
– Men lönen som flygvärdinna var så pass bra att jag hade svårt att motivera mig att börja plugga igen.
Ända tills hon mötte sin nya rådgivare på TRR, Sara.
Tvekade först
– Sara frågade direkt, på första mötet: har du tänkt på att plugga? Men jag kände då att den ekonomiska biten är tung, man har ju redan gått ner i lön bara genom att bli arbetslös. Och kommer jag klara av att plugga efter att ha jobbat i så många år?
I samtalen som de hade varannan vecka kom de också ganska tidigt in på sjuksköterskeutbildningen. Sista ansökningsdag till vårterminen närmade sig: den 15 oktober.
– Jag fick lite panik – nej, ska man anmäla sig nu?
Och sedan hade jag blivit besviken om jag inte hade kommit in
Trots det började hon vänja sig vid tanken. Det blev allt svårare för Josefin att ha ett bra svar på Saras fråga: vad talar emot? Så i oktober skickade hon in en ansökan, om inte annat för att inte missa tillfället.
– Och sedan hade jag blivit besviken om jag inte hade kommit in, säger hon.
Använde inte dator som flygvärdinna
Under hösten hann hon gå flera korta datorkurser, bland annat i Excel. Det är lätt att glömma att inte alla använder datorer i arbetet i dag. Datorkurserna kom till användning inte bara i jobbsökande utan direkt hon började på sjuksköterskeprogrammet i Uppsala, där all undervisning sker digitalt.
Josefin berättar att de av hennes gamla kolleger från flyget som velat plugga igen också har sökt studiestödet från TRR. Vissa har gått lite längre datorkurser, andra valde att påbörja yrkesutbildningar på yrkeshögskolan redan i höstas. En del har fått jobb på till exempel ICA Maxi men det finns också de som fortfarande är arbetslösa.
Det var lite svårt i början. De två första veckorna var tempot högt
Nu har hon gått snart tre veckor på sjuksköterskeprogrammet. Tiden har gått fort – hon har hunnit börja kurser i både nutrition, etik och vårdhygien.
– Det var lite svårt i början. De två första veckorna var tempot högt och jag hade fullt upp med pluggandet, också under helgen.
En upptäckt är att det är mycket mer litteratur på sjuksköterskeutbildningen som ska läsas på kort tid, jämfört med gymnasiet. Men hon börjar vänja sig.
Borde få fler att våga ta steget
Egentligen tycker hon att det omgivande samhället missar att så de där små fröna av tankar på att det faktiskt går att skola om sig.
Studiestöd från TRR
Tjänstemän som får stöd via omställningsorganisationen TRR kan ansöka om ett studiestöd som komplement till CSN. Stödet gäller i främst uppsagda över 40 år som tar studiestöd från CSN, men TRR kan även stötta personer som är under 40. Behovsprövning kan göras även för andra som bland annat på grund av ålder inte kan få generellt studiestöd.
De två första terminerna kan man få TRR:s studiestöd för att komplettera CSN-stödet upp till 70 procent av sin tidigare lön. Termin 3 och 4 med upp till 50 procent av lönen. Stödet har dock ett maximalt tak: högst upp till CSN:s fribelopp.
Källa: TRR
– De skriker ju efter arbetskraft i vården, att då få folk att våga ta det steget när de är lite äldre är viktigt. Det inte är för sent fast man är 40, utan det handlar mer om att våga ta det steget mentalt. Och om man klarar av ekonomiskt att plugga.
Jag har tänkt att jag kommer att behöva jobba extra, men när jag kommit in i studierna lite mer.
För Josefin var en avgörande faktor att hon kunde fylla ut CSN med TRR:s studiestöd (se mer i faktarutan). Men tredje och fjärde terminen minskar stödet för att upphöra helt från femte terminen. Eftersom sjuksköterskeprogrammet är tre år kommer hon att behöva jobba.
– Jag har tänkt att jag kommer att behöva jobba extra, men när jag kommit in i studierna lite mer. Sedan finns möjlighet att jobba som undersköterska efter tredje terminen på sjuksköterskeprogrammet.