Jonas Nordling: Förvånad över att inte fler analyserat riskerna Jonas Nordling, ordförande Journalistförbundet, efterlyser mer utredningsarbete innan man ändrar i konflikträtten. Foto: Tor Johnsson

Jonas Nordling: Förvånad över att inte fler analyserat riskerna

Strejkrätten Journalistförbundet valde att inte ställa sig bakom parternas förslag om ändringar i konflikträtten.
– När vi ställde kontrollfrågor så blev det uppenbart att vissa dimensioner saknats i tankearbetet, säger förbundsordförande Jonas Nordling till Arbetsvärlden.
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Parterna förekom Stridsåtgärdsutredningen med ett eget förslag till lagändring om konflikträtten. Och regeringen har signalerat att man ämnar gå vidare med parternas lösning, som ska gå på remiss.

I korthet går förslaget ut på att arbetstagare inte längre får vidta stridsåtgärder mot arbetsgivare som redan är bundna av kollektivavtal – såvida inte syftet med stridsåtgärden är att uppnå ett kollektivavtal som medför fredsplikt.

Samtliga LO-förbund har ställt sig bakom förslaget. Saco har ett enhälligt styrelsebeslut för att ställa sig bakom förslaget och inom TCO ger alla förbund utom ett tummen upp. Journalistförbundet valde att inte rösta för parternas förslag.

 

Ska man ändra i konflikträtten måste man ta hänsyn till och utreda fler tänkbara scenarion

– Det är inte så att vi inte förstår drivkrafterna bakom det här förslaget. Stridsåtgärdsutredningen borde aldrig ha tillsatts från första början, men vi kunde inte för den sakens skull ställa oss bakom ett förslag som vi inte kunde överblicka konsekvenserna av, säger Jonas Nordling, ordförande Journalistförbundet, till Arbetsvärlden.

Han menar att det behövs ett omfattande utredningsarbete som tittar på en mängd frågor innan det är möjligt att stödja förslag på ändringar i konflikträtten. Arbetsgruppen bakom parternas förslag har bestått av företrädare från LO, Unionen, Transportarbetsgivarna, Teknikföretagen och Industriarbetsgivarna.

– Ska man ändra i konflikträtten måste man ta hänsyn till och utreda fler tänkbara scenarion. När vi ställde kontrollfrågor så blev det uppenbart att vissa dimensioner saknats i tankearbetet, säger Jonas Nordling.

Journalistförbundet organiserar många personer som arbetar i atypiska anställningar och parternas förslag skulle kunna försämra möjligheten att ta till konflikt för dessa.

– Ett exempel är situationen om vi vill ta till stridsåtgärd för medlemmar som är uppdragstagare. Här kan en risk föreligga att arbetsgivaren hävdar att de inte har rätt ha teckna kollektivavtal och att vi genomför stridsåtgärd för individuella villkor. Detta förslag skulle därmed kunna försämra våra möjligheter till konflikt, säger Jonas Nordling, och fortsätter:

– Vi är inte unika utifrån speciella medlemsgrupper. Jag är mer förvånad över att inte fler förbund verkar ha analyserat riskerna med det här förslaget.

Han invänder också att förslaget inte nödvändigtvis löser situationen i Göteborgs hamn.

Nyheter

Relaterad läsning

Visa artikelns 1 kommentar
Kommentera
  1. Av Tobias 7 jun 2018:

    Jomen visst, detta är ju ett hastverk utan medlemmarnas medverkan eller möjlighet till dialog med sina förbund. Kan man tro att förbunden har kört över medlemmarna??

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar