Jämställdhetsmyndigheten firar med kaffe och tårta Jämställdhetsmyndigheten och Lena Ag (i bakgrunden) slipper förbereda en nedläggning av sig själva. Beskedet kom på måndagen. Arkivbild, foto: Sofia Sabel

Jämställdhetsmyndigheten firar med kaffe och tårta

Ny regering Nedläggningshotade Jämställdhetsmyndigheten ska vara kvar. "Vi har levt i en slags limbo men nu kan vi få arbetsro igen", säger generaldirektör Lena Ag till Arbetsvärlden. På Myndigheten för arbetsmiljökunskap, Mynak, arbetas det på lågvarv i och med M-KD-budgeten men nu är man hoppfull.
23 jan 2019 | 10:28
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Från årsskiftet har Jämställdhetsmyndigheten ställt allt annat arbete åt sidan för att börja förbereda sin egen nedläggning. Den M- och KD-märkta budgeten som togs i riksdagen före jul innebar dels att budgeten för 2019 halverades, dels att myndigheten skulle läggas ner den sista december i år.

Ett av de viktigaste uppdragen i regleringsbrevet för 2019 var därför att förbereda den egna nedläggningen den 31 december 2019, och börja med att utreda vad som behövde göras.

– Det är klart att det har varit en tuff tid, säger generaldirektör Lena Ag. Även om det har funnits rykten den senaste tiden att vi skulle få vara kvar är det svårt att bygga en verksamhet på det. Vi har levt i ett slags limbo.

Lena Ag har inte minst under höstens debatter varit irriterad över att myndighetens uppdrag har missuppfattats.

– Det har felaktigt påståtts att vi inte behövs för att alla andra myndigheter också ska jobba med jämställdhet. Men vårt uppdrag är ju att stötta andra i deras uppdrag. Vi är ju en utpräglad expertmyndighet för att regeringen ska veta vad som fungerar och vad som inte fungerar.

Inget i Januariavtalet

Limbon fortsatte på sätt och vis även efter att Januariavtalet hade slutits mellan de fyra partierna – här fanns fortfarande inga officiella besked om myndighetens framtid.

Det återstår besked om en ny budget och nytt regleringsbrev. Men nu kan vi få arbetsro

Men så i går, måndag, kom det beskedet i samband med regeringsförklaringen: Jämställdhetsmyndigheten behöver inte fortsätta arbetet med att förbereda en nedläggning.

Spända på nya ministern

På myndigheten firade man direkt med kaffe och tårta.

– Det är en liten bit kvar, det återstår besked om en ny budget och nytt regleringsbrev. Men nu kan vi få arbetsro, säger en lättad Lena Ag. Nu jobbar vi vidare med våra andra uppdrag i regleringsbrevet tills vi får mer konkreta besked.

Hon konstaterar att regeringen har tillsatt en helt ny jämställdhetsminister – miljöpartisten Åsa Lindhagen.

– Vi räknar med en kontakt den här veckan, och är väldigt spända på hennes budskap.

Kör på lågvarv så länge

Nader Ahmadi, generaldirektör för Myndigheten för arbetsmiljökunskap.

Fler myndigheter väntar på att få i gång dialog med sina departement. På Myndigheten för arbetsmiljökunskap, Mynak, har man blivit lite mer förhoppningsfulla efter att en ny regering bildats. Även om man inte har haft samma nedläggningshot som Jämställdhetsmyndigheten över sig, finns ändå problem med en krympt budget.

– Vi fokuserar på två av våra uppdrag och det finns tre uppdrag till som behöver bemannas, berättar generaldirektören Nader Ahmadi.

– Minst 20 miljoner till skulle behövas för att genomföra det vi hade tänkt 2019.

Situationen blev mer positiv under hösten när vi såg att alla partier hade räknat med att ha kvar oss.

Myndigheten startade verksamheten under sommaren 2018, med uppdraget att fungera som ett nationellt kunskapscentrum för arbetsmiljöfrågor, och planen har varit att växla upp verksamheten steg för steg under de kommande åren. Men när regeringsbildningen uteblev i höstas, innebar först övergångsregeringens förslag till övergångsbudget att 2018 års budget kopierades till 2019. Samtidigt fanns en osäkerheten över hur politikerna skulle se på myndighetens framtid.

– Men situationen blev mer positiv under hösten när vi såg att alla partier hade räknat med att ha kvar oss. Ingen ville lägga ner oss. Redan i november fick vi lite trygghet när partierna lade sina budgetmotioner, berättar Nadi Ahmadi, generaldirektör för Mynak.

Men en begränsad budget har ändå hindrat myndigheten från att växa i den takt som var tänkt från början. Förhoppningen är att när budgeten nu revideras, så kommer också mer resurser, hoppas Nadi Ahmadi.

– Men mer vet vi inte, vi har inte haft någon dialog med departementet än. Jag hoppas att den kommer. Då kan jag ge mer besked, kanske om en vecka.

23 jan 2019 | 10:28
Om skribenten
Tf chefredaktör

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev