ILO har publicerat sin viktigaste årliga rapport, World Employment and Social Outlook: Trends 2018, om sysselsättning och sociala villkor i världen 2018. Rubriken till pressmeddelandet från den internationella arbetsorganisationen ger en fingervisning om vad vi har att vänta av året som ligger framför oss: Fortsatt höga tal för arbetslöshet och oskäliga arbetsvillkor.
Men det finns också ljuspunkter och kurvor som pekar i rätt riktning.
Förra året tog ekonomierna i de utvecklade länderna ett kliv framåt och arbetslösheten förväntas enligt ILO-rapporten fortsatt sjunka under 2018, till ett snitt på 5,5 procent (Sverige 6,7 procent). Vilket är lägre än när den ekonomiska krisen började för tio år sedan. Även den globala arbetslösheten spås bli 5,5 procent.
1,4 miljarder på jobb utan anständiga villkor
I tillväxtekonomierna och utvecklingsländerna är antalet personer som vill ha ett jobb fler än arbetstillfällena som skapas. Och ILO-chefen Guy Ryder påpekar att:
– Även om den globala arbetslösheten stabiliserats så är bristen på anständiga arbetstillfällen omfattande. Världsekonomin skapar inte tillräckligt med jobb.
Enligt ILO kommer arbetstillfällen utan anständiga villkor att 2018 öka med totalt 35 miljoner. Antalet arbetstagare som saknar anständiga villkor ligger kring 1,4 miljarder personer.
Fast för den rika världen – Europa och USA – pekar de ekonomiska kurvorna uppåt. Och även för Asien pekar vissa kurvor i rätt riktning, som tillväxten av nya jobb. Enligt ILO-prognosen fortsätter antalet asiatiska jobb att öka snabbt. Men också antalet löntagare som arbetar under utsatta villkor. I regionen Asien och Stilla havet uppskattas 900 miljoner arbetstagare ha utsatta villkor. Det vill säga hälften av alla som har ett jobb. Fast i länder med en moderniserad produktion och kvalificerade arbetsuppgifter ställer en framväxande medelklass också krav på värdiga arbetsvillkor.
Stora skillnader mellan Tyskland och Grekland
Även om EU:s ekonomier nu går bättre så är skillnaderna mellan de 28 medlemsländerna stora. Jämför man Europa-lokomotivet Tyskland med tre länder som drabbades hårt av krisen – Grekland, Spanien och Italien – så är prognossiffrorna för 2018 fortsatt iögonfallande. Medan arbetslösheten i Tyskland förutses bli 3,5 procent hamnar den i de tre andra länderna på 19,5, 15,4 och 11 procent. Andelen av arbetsstyrkan med utsatta jobb är också talande. I Tyskland bara 6 procent, medan siffrorna för Grekland, Spanien och Italien är 26, 12 och 18 procent.
Mellan EU-tungviktarna Tyskland och Frankrike däremot skiljer sig siffrorna framförallt vad gäller arbetslösheten – nästan tre gånger högre i Frankrike, 9,4 jämfört med 3,5 procent. Frankrikes arbetsmarknadsreformer som genomförts efter president Macrons tillträde är ett led i den närmare integration av EU som Frankrike vill åstadkomma. Frankrikes finansminister Bruno Le Maire framhöll häromdagen att det nu bör vara slutsnackat och dags att fatta beslut för att få ordning på eurozonen. Senast i juni vill han att Frankrike och Tyskland ska vara överens om både en bank- och en kapitalmarknadsunion, och hur företagsskatten ska harmoniseras.
Frankrike lyfter fram Sveriges partsmodell och ger medalj
Macron har gärna lyft fram Sveriges goda partssamarbete som en förebild för Frankrike och i förra veckan träffade ledarna för TCO, LO och Saco den franska arbetsmarknadsministern Muriel Pénicaud för samtal om den svenska modellen. I samband med besöket utnämnde den franska regeringen dessutom TCO-ordförande Eva Nordmark till riddare av Franska nationalförtjänstorden för hennes fackliga livsgärning; och i synnerhet insatserna för kvinnors rättigheter, den sociala dialogen och sitt engagemang för högre utbildning.
Oxfam på samma spår som ILO
I samband med invigningen av det pågående ekonomiska toppmötet i Davos passade även hjälporganisationen Oxfam på att publicera en rapport som gör samma övergripande iakttagelse som ILO-rapporten: att fördelningspolitiken brister. Enligt Oxfam hamnade förra året 82 procent av förmögenhetstillväxten hos den redan rikaste procenten. Trots att, enligt ILO, den globala tillväxten 2017 steg med 0,4 procent till 3,6 procent.