6 av 10 tjänstemän i privat sektor känner sig stressade på jobbet, enligt Unionens nya stressindex. Störst andel, 66 procent, anger att hög arbetsbelastning är orsaken, följt av otydlighet vad gäller ansvarsfördelning och ledarskap. Det framgår också att det finns tydliga könsskillnader – där kvinnor upplever sig stressade i högre grad än männen.
Om undersökningen
Novus har på uppdrag av Unionen samlat in svar om stress från ett slumpmässigt riksrepresentativt urval bland privatanställda tjänstemän ur Novus Sverigepanel. Undersökningen har genomförts som en webbenkät med 2478 intervjuer med en deltagarfrekvens på 60 procent. Ytterligare 313 intervjuer genomfördes per telefon för att komplettera antalet intervjuer per län, vilket gav slutsiffran 2791 intervjuer. Undersökningsperioden var 21 februari 2017–7 mars 2018. Undersökningen har tidigare genomförts också 2015 och 2016.
Källa: Unionen
Drygt 6 av 10 tjänstemän i privat sektor känner att de generellt blir stressade av sina jobb. 14 procent uppger att de ofta blir det och 47 procent säger att de blir det ibland. Dessutom upplever 59 procent att stressen har ökat det senaste året.
Fördomen om stressade stockholmare tycks inte få stöd i Unionens stressindex.
Det visar Unionens nyligen publicerade stressindex, som ställt flera frågor om stress till ett slumpmässigt riksrepresentativt urval privatanställda tjänstemän i Sverige.
I mätningen framgår också att det finns stora skillnader mellan män och kvinnor när det kommer till upplevelsen av stress. Medan 57 procent av männen säger sig bli stressade av jobbet ofta eller ibland så ligger samma siffra för kvinnor på 68 procent.
Dessutom uppger betydligt fler män än kvinnor att de sällan eller aldrig blir stressade av jobbet: 43 procent jämfört med 31 procent.
Unionens stressindex har också tittat närmare på vilka de vanligaste orsakerna till stressen är, liksom vilka delar av landet som har mest stressade tjänstemän.
I stället är det i Uppsala som störst andel känner sig stressade av jobbet: hela 74 procent.
Den främsta anledningen till jobbstressen är för hög arbetsbelastning. Därefter följer otydlighet i ansvar, mandat och befogenheter som man själv har, och på tredje plats otydligt ledarskap.
– Av de som känner sig stressade säger två av tre att en anledning till jobbstressen är för hög arbetsbelastning, vilket gör det till den överlägset vanligaste orsaken. Arbetsgivare kan göra mycket för att minska de anställdas stress. Framförallt är det viktigt att ha ett systematiskt arbetsmiljöarbete, säger Peter Hellberg, förste vice ordförande på Unionen, i en kommentar.
Uppdelat på län så är störst andel privatanställda tjänstemän stressade i Uppsala (74 procent), Halland (71 procent) och Värmland (67 procent).
Fördomen om stressade stockholmare tycks inte få stöd i Unionens stressindex. Stockholm hamnar på en delad 10:e plats i mätningen på 60 procent, alltså en procentenhet under rikssnittet.
Norra delen av landet har däremot mindre rapporterade stressnivåer. Jämtland och Västerbotten ligger på 56 procent, Dalarna på 54 procent och Norrbotten på 50 procent.’
Totalt så upplever tre av fyra privatanställda tjänstemän att de hinner återhämta sig efter stressiga perioder, men även möjligheten till återhämtning varierar beroende på var i landet man arbetar. Andelen som känner att de inte hinner få återhämtning är högst i Kalmar (36 procent), Norbotten (30 procent) och Skåne (28 procent).