Historiskt stor medlemsökning för TCO-förbunden 2020 Sineva Ribeiro, Vårdförbundet, Martin Linder, Unionen och Ulrika Boethius, Finansförbundet ökar medlemssiffrorna 2020. Foto: TT och Finansförbundet.

Historiskt stor medlemsökning för TCO-förbunden 2020

Facklig utveckling Under förra året valde 36 000 medlemmar att gå med i något av TCO:s 13 förbund. Det är en historiskt stor ökning av medlemsantalet med 2,6 procent. Storväxaren är Unionen.
9 feb 2021 | 11:25
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Det är det tionde året i rad som TCO har ökat sitt medlemsantal. Tio av de tretton medlemsförbunden hade en positiv medlemsutveckling under 2020 och Unionen med sina drygt 700 000 medlemmar var det förbund som växte mest. I slutet på förra året samlade TCO totalt 1 454 677 medlemmar, en ökning med 36 788 personer jämfört med samma tid 2019. Ökningen är den största sedan 1985, vilket var den senaste gången ett nytt medlemsförbund valdes in i organisationen.

– Ett engagerat rekryteringsarbete ligger bakom trenden, som förstärks av det krisläge som har slagit mot arbetsmarknaden, säger TCO:s ordförande Therese Svanström i ett pressmeddelande.

Fler ser värdet i medlemskapet under pandemin

Hon tillägger att det är glädjande att fler ser värdet i det fackliga medlemskapet.

– Pandemin har gjort det tydligt vilken nytta som ligger i starka fackföreningar för både individen och samhället, säger Therese Svanström.

Unionen var det förbund inom TCO som ökade mest. Under 2020 växte förbundet med närmare 30 000 medlemmar. Förbundet bildades 2008 och växer tolfte året i rad, men aldrig tidigare har förbundet vuxit med så många yrkesverksamma medlemmar som 2020.

– Det visar att medlemskapet är både attraktivt och relevant för tjänstemän i privat sektor, säger Unionens förbundsordförande Martin Linder i ett pressmeddelande.

Ett annat förbund som har fått fler medlemmar under förra året är Vårdförbundet som ökade antalet yrkesverksamma medlemmar med 1225.

Nyhetsbrev

Vårdförbundet och Finansförbundet växte

– Vi har stärkt vår position genom att driva medlemmarnas frågor och agera snabbt och effektivt för att bevaka medlemmarnas intressen under krisen. Det har verkligen varit en tuff situation för medlemmarna, över hela landet, säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro i ett pressmeddelande.

Medlemmarna har haft en tuff situation under pandemin tillägger hon.

–Det har handlat om att medlemmar inte fått korrekt skyddsutrustning, bristande testning av personal, obefintlig vila och återhämtning, extremt långa och tunga arbetspass, ofrivilliga förflyttningar och bristande introduktioner, säger Sineva Ribeiro.

Också Finansförbundet har vuxit under året och har ökat sitt medlemsantal med 800 personer.

– Fler medlemmar gör oss starkare när vi förhandlar, tecknar avtal och stärker villkoren för medlemmarna. Det ger oss större inflytande och möjlighet att påverka arbetsgivare, politiker och andra beslutsfattare för ett hållbart arbetsliv inom finansbranschen, säger Finansförbundets ordförande Ulrika Boëthius.

Facklig anslutningsgrad

Organisationsgraden för tjänstemännen har varit svagt stigande 2008 till 2016. Under samma perioden har den sjunkit för arbetare. Därefter omfattas både arbetare och tjänstemän av nedgången fram till pandemins utbrott. Det visar professor Anders Kjellbergs forskning från 2019.

Enligt rapporten ”Den svenska modellen i en oviss tid” var tjänstemännens organisationsgrad inom privat sektor 2019 högre än arbetarnas (67 respektive 57 procent) medan det var tvärtom år 2006 (69 respektive 74 procent).

9 feb 2021 | 11:25

Relaterad läsning

Visa artikelns 1 kommentar
Kommentera
  1. Av Claes Tullbrink 9 feb 2021:

    Det var f.ö. *betydligt* fler än 36 000 som förra året valde att gå med i något av TCO:s 13 förbund. Detta eftersom en del medlemmar har gått i pension under året, eller bytt mellan två TCO-förbund, eller lämnat TCOs organisationsområde och blivit statligt eller kommunalt anställd.. Några kan också ha avlidit detta hemska år.

    Eller hur! 🙂 Desto större bragd att tillväxten blev så stor – facket behövs! 2020 och 2021 också! I Sverige också!

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev