Här dalade sjuktalen med 85 procent Peter Karlsson och Git Nilsson är båda del av projekt 4Ess. PÅ bilden Ljungby lasarett. Foto privat resp TT.

Här dalade sjuktalen med 85 procent

Sjukskrivning I Ljungby, Torsås och Vimmerby har tidiga åtgärder lyckats sänka heltidssjukskrivningarna från 46 procent av personalen till 7 procent. Försäkringskassan ligger bakom satsningen som gjort kommunernas lärare, socialsekreterare och vårdpersonal betydligt friskare.
Marie Eriksson
17 okt 2019 | 07:00
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Det finns utbredda problem med stressrelaterad ohälsa och höga sjuktal inom vård, skola och omsorg. Och det är i fokus för Projekt 4 Ess, Smart Samverkan Småland Sydost.

Heltidssjukskrivningarna har minskat mycket i projektet, med närmare 40 procentenheter – från 46 till 7 procent av de anställda under ett år. Samtliga kommunens anställda i vissa kategorier som socialsekreterare, lärare och vårdpersonal, totalt 96 deltagare har ingått i satsningen som startade i september 2017. I dag den 17 oktober hålls en slutkonferens där regeringens särskilde utredare Mandus Frykman deltar.

Tidigt är bäst

I vanliga fall brukar Försäkringskassan, vården, arbetsgivaren och en sjukskriven person först träffas i samma rum när sjukskrivningen har hunnit att rulla på ett tag, ofta i flera månader.

Men det här projektet jobbar efter en helt annan och ny metod. Här vill man ha avstämningsmötet på ett så tidigt stadium som möjligt för att både spara lidande för individen och pengar. Hur tidigt då? Ja, helst innan det ens har blivit aktuellt med en sjukskrivning, om det är möjligt.

Peter Karlsson

Det har vi löst genom att ha fasta mötestider en dag i veckan ute på vård- och hälsocentralerna.

– Forskning och vår erfarenhet visar att det är de tidiga insatserna som har bäst effekt, säger Peter Karlsson, projektansvarig och områdeschef för Försäkringskassan Småland Sydost.
Här har det handlat om i snitt två avstämningsmöten per person.

Hur hittar alla aktörer en tid med kort varsel för det gemensamma mötet?

– Det har vi löst genom att ha fasta mötestider en dag i veckan ute på vård- och hälsocentralerna. I början kunde det vara utmanande för en del att få plats med det i kalendern men nu är det här sättet att jobba väl inarbetat, berättar Peter Karlsson.

Chefen leder mötet

För att tydliggöra arbetsgivarens ansvar gör Projekt 4 Ess en annan unik sak; de vänder på rollerna. Här är det inte Försäkringskassans utredare som leder avstämningsmötet utan istället arbetsgivaren själv, det vill säga den närmaste chefen till den person som mår dåligt. Och det går inte att ersätta sig själv som chef här med till exempel en person från arbetsplatsens HR-avdelning.

Så gjorde 4Ess

·        Avstämningsmöte innan någon blir sjuk

·        In med resurser tidigt

·        Chefen, inte Försäkringskassan, leder mötet

·        Konkret samverkan i tvärprofessionella team

·        Fasta tider för möten

+ Expandera

– På det här sättet kan vi tillsammans se vad som är orsak och verkan. Vad behöver göras, hur och varför. Allt blir så mycket mer konkret och tydligt. Vi har också anpassat utbildningsmaterial för det här, säger Peter Karlsson.

Vad har ni fått för reaktion från cheferna själva?

– Många har uppskattat den insikt och det stöd som de har fått av oss. Sedan har det hänt att några har kommit oförberedda och kanske mindre engagerade till det här avstämningsmötet. Men det gör man nog bara en gång. Vi är flera i rummet som då kan berätta vilket ansvar som chefen faktiskt har, enligt lag.

Ibland kan chefer behöva hjälp med att se vad som går att organisera om till det bättre och vad som är orimligt. Och ibland kan problemen behöva lyftas till en högre nivå för att kunna bli lösta.

”Det är så härligt när du ringer”

Git Nilsson arbetar som rehabkoordinator och livsstilssköterska på Torsås hälsocentral i projektet (alla vårdcentraler i Kalmar län heter hälsocentral, red anm).

Git Nilsson

– Jag har fått en ökad förståelse för de andra parternas arbetssätt, berättar hon. Vi har sett till att lära känna varandra bättre och jobbar effektivt ihop över våra verksamhetsgränser.

Hon fortsätter:
– Jag har också ändrat mitt arbetssätt och hör av mig oftare. ”Det är så härligt att du ringer” kan deltagare i projektet säga. Det tar mer tid för mig men ger så mycket. Det kan finnas flera problem i botten och många behöver få prata med någon som lyssnar.

Git Nilsson önskar att fler chefer blir mer uppmärksamma, frågar sina anställda om hur de mår och bekräftar deras arbete. Så gör hennes egen chef och det ger energi. Men hon betonar också att det är viktigt att en person som riskerar att bli eller redan är sjukskriven förstår sitt ansvar.

– Ibland kan jag få reaktionen: ”Vad menar du med ansvar? Jag är ju sjukskriven.” Då frågar jag vad personen själv ska göra för att få kraft och må bra. På våra avstämningsmöten lägger vi alla kort på bordet. Alla är där för att hitta en lösning och sätta in rätt insatser. Det kan vara alltifrån anpassning av arbetsuppgifter till samtalskontakt och kanske hjälp med att byta livsstil, säger Git Nilsson.

”Ingen vill gå tillbaka till det gamla”

Tony Söder

Vad tycker projektdeltagarna själva? Tony Söder, som är huvudskyddsombud och ordförande för fackförbundet Vision i Vimmerby, berättar:
– Deltagare har fått konkret och snabb hjälp vid avstämningsmötet. Det är vad jag har fått höra.

Jeanette Wahlgren, ordförande för Lärarförbundet i Kalmar, har inte själv träffat på Projekt 4 Ess ute på fältet men kommenterar:

Jeanette Wahlgren

– Att arbeta förebyggande är A och O. En vinst för arbetstagaren, arbetsgivaren och de fackliga organisationerna.

– Jag har aldrig varit med om ett projekt där alla aktörer bara vill fortsätta med metoden. Ingen vill gå tillbaka till det gamla sättet att arbeta, konstaterar projektansvarige Peter Karlsson.

Samarbetsparter till projektägaren i 4Ess Försäkringskassan Småland Sydost, är kommunerna Ljungby, Torsås och Vimmerby, i samverkan med Arbetsmiljöverket, Region Kalmar och Region Kronoberg. Europeiska socialfonden har varit med och delfinansierat.

Marie Eriksson
17 okt 2019 | 07:00

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev