Fler kvinnor på jobbet gör  arbetsplatsen bättre Professorerna Olle Folke och Johanna Rickne forskar om hur könsroller påverkar arbetsplatser. Foto: Fredrik Sandberg/TT, Lisa Arfwidson/SvD/TT och privat.

Fler kvinnor på jobbet gör arbetsplatsen bättre

Arbetsmiljö Ny forskning visar att fler kvinnor på jobbet leder till att medarbetarna får mer uppskattning för sitt arbete.
31 okt 2023 | 06:30
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1

Vill du få uppskattning på jobbet? Arbeta med kvinnor! Det är slutsatsen som forskarna drar efter att ha specialstuderat Arbetsmiljöverkets arbetsmiljöundersökning.

Professorerna Johanna Rickne och Olle Folke på Stockholms respektive Uppsalas universitet har tidigare studerat könsskillnader på arbetsplatser. Upptäckten av det starka sambandet mellan kön och uppskattning i den ännu opublicerade forskningsartikeln skedde lite av en slump.

− När vi studerade sexuella trakasserier från chefer och medarbetare som är vanligare på manligt dominerade arbetsplatser upptäckte vi att uppskattning på jobbet stack ut på omvänt sätt. Både kvinnor och män tycker det är fantastiskt att arbeta på kvinnodominerade företag, säger Johanna Rickne.

Tre gånger mer uppskattning

På arbetsplatser med mer än 90 procent kvinnor rapporterar tre gånger så många att de får uppskattning varje dag, jämfört med mansdominerade arbetsplatser där mer än 90 procent är män.

21 procent av de anställda säger att de får uppskattning varje dag på kraftigt kvinnodominerade arbetsplatser, jämfört med 7 procent på kraftigt mansdominerade arbetsplatser.

− En framgångsrik forskare jag känner som arbetar i en kraftigt mansdominerad miljö berättade att han inte fått ett uppskattande ord på jobbet på tio år. Förrän han slutade. Då sa en kollega: ”Synd att du slutar”, berättar Johanna Rickne.

Samband mellan kvinnor och uppskattning

På de kraftigt mansdominerade arbetsplatserna var det också betydligt fler som uppgav att de sällan eller aldrig fick uppskattning från kollegor eller chefer: 14 procent.

Medan det på de kraftigt kvinnodominerade arbetsplatserna endast gällde för 5 procent av de anställda.

Kan sambanden ha att göra med att kvinnor arbetar i mer empatiska yrken?

− Det kan spela roll, men sambandet håller även inom många branscher och yrken. Vi kan också se samband när vi jämför ett och samma företag över tid eller när vi jämför olika arbetsplatser som tillhör samma företag vid samma tidpunkt. Det här tyder på att det finns ett orsakssamband. Om andelen kvinnor ökar, så ökar också den upplevda uppskattningen. Även inom en bransch som finans så borde man vilja vara på den mest kvinnodominerade företaget, om man vill få uppskattning, säger Johanna Rickne.

Gynnar inte kvinnors karriärer

Johanna Rickne berättar att hon ofta får frågan när hon är ute och föreläser om när kvinnor ska börja få betalt för den emotionella insatsen de gör på arbetsplatsen. Verkligheten är tyvärr bistrare. Att bete sig uppskattande mot kollegor är inget som gynnar karriären.

− Tidigare forskning visar att uppskattning inte är något som leder till befordran, det kan till och med vara negativt. Det är konstigt med tanke på att det finns mycket organsiationspsykologisk forskning som betonar hur viktig positiv förstärkning är. Uppskattning på jobbet kan minska de negativa effekterna av ett stressigt jobb och stärka de sociala relationerna på arbetsplatsen, vilket gör att jobb känns mer meningsfulla. Det gynnar produktiviteten, säger Johanna Rickne.

Nyhetsbrev

Kan öka produktiviteten

Forskarna konstaterar i artikeln att uppskattning på jobbet samvarierar starkt med medarbetares välbefinnande. Personer som känner sig mer uppskattade känner sig nöjdare med jobbet, upplever färre obehagskänslor när de går till jobbet och det är mindre sannolikt att de slutar på sina jobb på grund av hälsoskäl.

Att anställa fler kvinnor på en arbetsplats skulle därför kunna vara effektivt om man vill öka välbefinnandet, höja produktiviteten och förhindra att personalen slutar, framhåller Johanna Rickne och Olle Folke.

31 okt 2023 | 06:30
Om skribenten
Chefredaktör

Relaterad läsning

Visa artikelns 1 kommentar
Kommentera
  1. Länkad till från luddpress.com - "Mannen fick inte en komplimang på 10 år – Ludd Press" 2 nov 2023:
    […] − En framgångsrik forskare jag känner som arbetar i en kraftigt mansdominerad miljö berättade att han inte fått ett uppskattande ord på jobbet på tio år. Förrän han slutade. Då sa en kollega: ”Synd att du slutar”, berättar Johanna Rickne till Arbetsvärlden. […] - Läs hela texten här

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev