Fjärde industriella revolutionen på industrimässan Bild från förra årets Hannover-mässa. Foto: Hannover Messe

Fjärde industriella revolutionen på industrimässan

Robotisering Industri 4.0. Det blir huvudtemat i världens största industrimässa i Hannover 2017. Här visas tekniker i smarta fabriker – industriarbetare byts ut mot ett fåtal specialister som arbetar med "cobots".
1 feb 2017 | 17:11
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Först ångmaskinen. Sedan elektriciteten, därefter elektroniken.

Industri 4.0 är en förkortning för den fjärde industriella revolutionen som förenar en rad teknologier, så som robotisering och självlärande system, för att skapa självorganiserande fabriker med högre effektivitet och lägre kostnad.

Och sannolikt betydligt färre anställda.

Den fjärde industriella revolutionen, eller integrerad industri och hur den kan skapa värde, blir också huvudtemat för årets mässa i Hannover – som är världens största industrimässa. Här ska framtidens produktionssystem och tekniker för smarta fabriker visas upp för hundratusentals besökare.

Förra året drog mässan sådana illustra besökare som Barack Obama och Angela Merkel – och även i år väntas stor uppmärksamhet.

Onuora Ogbukagu, presstalesperson Deutsche Messe. Foto: Simon Markusson

Onuora Ogbukagu, presstalesperson Deutsche Messe. Foto: Simon Markusson

På en presskonferens i Stockholm inför mässan (som hålls den 24-28 april) berättar Onuora Ogbukagu under onsdagen om några av årets höjdpunkter.

Bland annat robotkollegor.

– Det vi såg förra året var att tekniken för industri 4.0 finns. Den tekniska utrusningen är tillgänglig. Det nästa viktiga steget är att övertyga besökare och industrin att använda teknologierna i deras företag och fabriker för att stärka deras konkurrenskraft, säger Onuora Ogbukagu.

Stigande intresse för digitaliseringen

Han berättar att förra årets mässa – också om industri 4.0 – såg en ökning av antalet besökare med 10 procent till 190 000 besökare, varav 55 000 kom från andra länder än Tyskland.

Barack Obama och samarbetet med USA var en del av framgången – men digitaliseringen och industri 4.0 är publikmagneter man hoppas på i år.

– Det är också en viktig fråga för arbetarna. Vi har givetvis diskussionen att ju mer vi automatiserar i Tyskland, desto mindre arbetsstyrka behövs. Så hur hanterar vi det? Det kommer vara en stor debatt på mässan, och det är också en fråga som är intressant för det svenska samhället, säger Onuora Ogbukagu.

Och teknologin kan innebära att industriproduktion flyttas tillbaka till Europa. Onuora Ogbukagu tar en av Adidas skofabriker som exempel och visar upp en slide på en sko som är ”made in Germany”.

”Vi har givetvis diskussionen att ju mer vi automatiserar i Tyskland, desto mindre arbetsstyrka behövs.”

Fabriken ligger i Ansbach, Tyskland, och drivs helt med industri 4.0-teknologi. En ”speedfactory”.

Hannover Messe 2017

  • 24-28 april, Hannover, Tyskland
  • Omkring 6 500 utställare från 70 länder
  • Fler än 200 000 fackbesökare från 80 länder väntas
  • Polen är partnerland till årets mässa

Källa: Deutsche Messe

+ Expandera

– Adidas har två mål med fabriken; kundfördelar där kunden exempelvis kan scanna sin fot och få en sko efter sina egna mått. Det andra målet Adidas har är just att föra produktionen tillbaka till Tyskland säger Onuora Ogbukagu, och fortsätter:

– All teknologin kommer från utställare på Hannover-mässan. Adidas är ett utmärkt exempel på hur industri 4.0 kan fungera i framtiden.

Men frågan är då vad som händer med arbetaren om fem eller tio år.

Arbetarnas framtid ska diskuteras på mässan

– I Tyskland har vi redan flera fabriker som är i hög grad digitaliserade. En fabrik som jag besökte, som drevs helt av industri 4.0-teknik, hade fortfarande många anställda, säger Onuara Ogbukagu, och fortsätter:

– Jag hade turen att kunna prata med några av arbetarna och de berättade att de innan industri 4.0-eran, kanske 2-3 år sedan, alltid arbetade på samma projekt när de skapade en produkt. Det var samma produkt, samma tillverkning, samma underhåll, säger Onuora Ogbukagu.

Men när arbetarna började arbeta gentemot en robot, eller ”workbench”, som berättade vad de behövde göra blev projekten mer varierade.

– Personen jag pratade med sade att det gjorde hans jobb mer spännande. Det finns många fördelar med industri 4.0. Särskilt om du har produkter med hög detaljrikedom där du fortfarande behöver mänskliga arbetare som kan sätta ihop produkterna.

Men baksidan, färre arbetstillfällen, är ett orosmoln som inte går att blunda för.

– Det finns givetvis också fabriker där det brukade arbeta 100 personer och nu är det kanske bara sex personer. Arbetarens framtid är någonting vi kommer behöva diskutera på Hannover-mässan. Problemet vi har är att arbetaren som inte är högutbildad, som inte är ingenjör eller IT-specialist, han kommer inte kunna arbeta i fabriker som har så hög grad av automation och så litet behov av mänskligt arbete, säger Onuora Ogbukagu.

”För Europas del tror jag att jobb kommer skapas.”

Och ett av de stora ämnesområdena på årets mässa kommer vara cobots, eller ”collaborative robots”. Onuora Ogbukagu berättar att man började för två år sedan när ABB presenterade roboten YuMi. I år kommer man visa robotar som går ännu längre.

Med ”cobots” behövs så klart också mänskliga operatörer. Vilket öppnar upp för en mer specialiserad och utbildad arbetsstyrka inom industrin.

Kommer framtidens industriarbetare vara högutbildad?

– Det går i den riktningen. Det kommer finnas en del fabriksarbetare där produktionen är väldigt detaljrik men framför allt behövs ingenjörer och IT-specialister.

Hur snabbt kommer förändringarna ske?

– För fyra år sedan sade man om industri 4.0 att det där kommer dröja 20 år. Men vi ser det redan i dag.

Och Onuora Ogbukagu är optimistisk. Han tror att industri 4.0 innebär en återupplivning av den europeiska industrin.

– Jag tror att industri 4.0 kommer föra tillbaka mycket av produktionen till Europa, där arbetskraften är mer utbildad. För Europas del tror jag att jobb kommer skapas.

1 feb 2017 | 17:11

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev