Fackordföranden fortfarande utestängd från Nordea

Estland Trots att arbetsdomstolen gett honom jobbet tillbaka är Hannes Veskimäe inte välkommen på Nordea i Estland. En pressande situation, men han vill inte ge sig förrän ett kollektivavtal är på plats.
Fackordföranden fortfarande utestängd från Nordea
Foto: Börge Nilsson Hannes Veskimäe.
Börge Nilsson/Textra
29 feb 2016 | 09:00
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Att under ett års tid ha varit utsatt för diskriminering av sin arbetsgivare för att ha startat en fackklubb, har varit påfrestande för Nordeas topptjänsteman Hannes Veskimäe.

Efter flera arbetsrättsliga processer har han i allt väsentligt fått rätt i arbetsdomstolen. Ändå låter inte Nordea honom komma tillbaka till sin arbetsplats.
– Jag har frågat gång på gång och de säger ”inte än. Vi återkommer till dig om det”, berättar Hannes Veskimäe.

Till den årliga personalfesten i februari var han inte heller välkommen.
– Jag skulle gärna ha gått men vd:n och chefen för min avdelning, Corporate Banking, sa att de inte ville se mig där. Det hade varit roligt, nästan hundra av deltagarna är med i facket, men jag ville inte ställa till trubbel så jag tyckte det var bättre att lyda.

Kostade honom karriären

Att Nordea har en fackklubb och en klubbordförande är direkt sensationellt i Estland. Nordiska fackförbund har länge utan framgång försökt få de anställda att organisera sig. Först när Hannes Veskimäe, topptjänsteman med ansvar för några av bankens största företagskunder, och några av hans arbetskamrater själva bestämde sig för att bilda ett fack så blev det av.

Men priset har varit högt.
– Den affärskarriär jag byggt upp under femton års tid är över.

Både Nordea och Hannes Veskimäe vill nu nå en separat uppgörelse som får slut på konflikten. Men Hannes är angelägen om att få vara med och slutföra arbetet som ger Nordea i Estland ett fackligt avtal innan han köps ut.
– Banken vill bli av med mig och sedan teckna ett kollektivavtal med facket. Jag vill att kollektivavtalet ska ingå i uppgörelsen. Jag har lovat mina arbetskamrater att inte sluta förrän vi har tecknat avtal, säger Hannes Veskimäe.

Börge Nilsson/Textra

/ Kontakta skribenten

29 feb 2016 | 09:00

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev