Arbetsmarknaden försvagas och arbetslösheten kommer stiga. Ett litet hopp för framtiden med vikande inflation, men en dyster omedelbar prognos för arbetsmarknaden var ingången på finansminister Elisabeth Svantessons (M) presentation av vårändringsbudgeten.
– Människor blir arbetslösa nu och det ska man inte glömma bort, sade ministern på pressträffen.
Samtidigt är det just det som regeringen får kritik för att de gör från fackligt håll. Framförallt när det gäller att värna det tidigare löftet om att förhindra uppsägning av vårdpersonal. De sex miljarder som tillskjuts med vårändringsbudgeten ger totalt 12 extra miljarder till kommunal och regional vård i år. Men underskottet väntas enligt Sveriges kommuner och regioner (SKR) bli 24 miljarder och varsel om uppsägningar av vårdpersonal har redan lämnats på flera håll i landet.
– Ulf Kristersson lovade att denna regering inte skulle svika välfärden. Han lovade att vården, skolan och omsorgen inte skulle lämnas åt sitt öde. Statsministern bryter tyvärr sitt löfte till alla de hundratusentals välfärdsarbetare som Kommunal organiserar. I vårbudgeten tillförs inte de medel som behövs för att stoppa den välfärdsslakt som planeras runt om i landet. Välfärdskrisen är nu ett faktum, säger Malin Ragnegård, kommunals ordförande i en kommentar.
Finansministern betonade under presskonferensen att regeringen vill underlätta för regionerna. Regeringen ”vill hjälpa” dem att använda pengarna på bästa sätt. Men något förnyat löfte om att pengarna som nu tillskjuts ska räcka för att undvika uppsägningar i vården gav hon inte.
– Vi vill att medarbetare ska finnas kvar i verksamheten i så stor utsträckning som möjligt, men det bestämmer de själva naturligtvis. Innevarande år blir tufft. Vi gör vår del här. Men vi menar att det här är väl avvägt, sade Elisabeth Svantesson som ett svar från en fråga från Dagens ETC:s reporter.
TCO lyfter välfärden och LO byggsektorn
Även TCO saknar tillräckliga tillskott som kunnat skapa långsiktiga möjligheter för regioner och kommuner att planera sin verksamhet.
Största satsningarna vårändringsbudgeten 2024
Sjukvård 6 021 000
Regionernas kostnader för läkemedelsförmåner 1 750 000
Yrkeshögskoleutbildning 1 600 000
Biståndsverksamhet 1 343 000
Kriminalvården 1 380 000
Reparation E6:an 1 008 000
Försvarsmateriel Ukraina 1 225 000
Nedsatt avgift för flygbolag iom mindre flygande 1 035 000
Försvarsmakten beredskap 900 000
Bostadsbidrag 650 000
Skolan 500 000
– Detta behövs så att välfärdens finansiering säkras. Möjligheten att verkligen jobba förebyggande med allt från vården och socialtjänsten till skola och utbildning är central, säger Therese Svanström, ordförande i TCO i en kommentar.
LO är av samma hållning, men lyfter också den pågående krisen i byggbranschen som förvärrar arbetslösheten.
– Byggarbetare sägs upp här och nu och det skärs ner i vård, skola och omsorg. Det är akuta problem som regeringen struntar i, säger LO:s ordförande Susanna Gideonsson i ett pressmeddelande.
Unionen önskar mer resurser till CSN
Från Unionens sida hade man velat se tydligare satsning på kompetensutveckling, men också ordentlig finansiering för omställningsstudiestödet.
– Likaså hade regeringen behövt skjuta till ekonomiska resurser till CSN för att omställningsstudiestödet ska fungera som tänkt och nå sin fulla potential. Här finns flaskhalsar som omedelbart måste byggas bort, säger Unionens ordförande Peter Hellberg i ett pressmeddelande.