Reaktionen på regeringens planerade lagförslag har väckt starka reaktioner bland skolpersonal, socialsekreterare och vårdpersonal. Yrkesgrupper med stark yrkesetik och ett uppdrag att stödja. Grupper i sociala medier vars namn ”Vi anger inte”, kan tolkas som ett löfte om civil olydnad samlar tusentals medlemmar.
Lagförslaget om att ge anställda i offentliga verksamheter en plikt att anmäla personer utan giltigt uppehållstillstånd till polis och migrationsverk har fått hård kritik från både fack och arbetsgivare i de berörda verksamheterna. Och bland arrangörerna till söndagens demonstration på Södermalm i Stockholm med namnet ”Stoppa angiverilagen” ingår flera av facken, däribland Vision som organiserar flera av de yrkesgrupper som kommer omfattas av lagen.
Om den du möter har en plikt att misstänka dig och anmäla dig raseras den grundläggande tilliten.
– Att man ska börja ange människor och den typen av rasprofilering det skulle kräva skulle ställa våra medlemmar inför svåra etiska dilemman, säger hon.
– Medarbetare inom välfärden måste då på olika sätt kolla upp människor utifrån deras bakgrund. Flera medlemmar har lyft frågan: hur ska jag veta vem som är papperslös? Ska jag kolla alla med ett visst utseende eller vad förväntas jag göra?
Det är ”en dålig utveckling”, säger hon. Det finns ett skäl att olika samhällsfunktioner olika uppdrag ska hållas isär.
Att söka vård för en skada, eller att som våldsutsatt kvinna söka hjälp hos socialtjänsten kräver förtroende och tillit. Förtroendeskapandet är en central del av socialt arbete. Om den du möter har en plikt att misstänka dig och anmäla dig raseras den grundläggande tilliten, säger Veronica Magnusson.
– Vi har redan en växande förtroendeproblematik. Adderar man en rädsla för att man ska bli angiven minskar det sannolikheten att vända sig dit. Det leder till en större risk för utsatthet både socialt, men också för fysiska skador. Det kolliderar med yrkesetiken.
Akademikerförbundet SSR: Sänkt tillit är syftet
Samma linje är Ursula Berge, samhällspolitisk chef på Akademikerförbundet SSR inne på, även hon talare på demonstrationen.
Vi kallar det angiverilag för det är vad det är. Det är Stasi-mässigt.
– Det är helt obegripligt hur en regering kan göra ett sådant här utredningsförslag som står helt i strid med de anställdas i offentlig sektor uppdrag. Det är inte sjukvården, skolans eller socialtjänstens uppdrag att slå undan benen för de som ska våga söka hjälp, säger Ursula Berge.
Hon kan inte bli kvitt känslan av att den raserade tilliten är ett av lagens egentliga mål.
– Det sänker tilliten för det offentliga, inte bara för de som drabbas direkt. Man får känslan av att det är något man också vill, säger hon.
Från regeringshåll benämns lagen som en fråga om informationsutbyte mellan myndigheter och om informationsplikt. Men Ursula Berge anser att lagen bör kallas vid sitt rätta namn.
– Vi kallar det angiverilag för det är vad det är. Det är Stasi-mässigt. Du inte bara förväntas utan blir straffad om du inte anger personer omkring dig.
Migrationsministern: ”tar avstånd från uttrycket”
Men det är inte en benämning som uppskattas av Maria Malmer Stenergard (M), migrationsminister, när hon svarar på kritiken i ett mejl till Arbetsvärlden.
”Jag vill å det starkaste ta avstånd från uttrycket angiverilag, det här handlar om offentliganställda i sin tjänst som delar information med andra myndigheter. Hur det kommer att se ut eller vilka eventuella undantag det kan handla om kommer utredaren att återkomma till. ”, skriver hon.
Att det skulle finnas ett medvetet motiv att underminera tilliten för samhällets stödfunktioner vänder hon sig också emot.
”Det är absolut inte syftet. Det handlar om att bekämpa skuggsamhället, och det här är ett led i det arbetet. I slutändan handlar det om att upprätthålla en reglerad invandring, och ha koll på vilka personer som faktiskt befinner sig i landet.”, skriver Maria Malmer Stenegard.
Hon inskärper i sitt mejl till Arbetsvärlden att lagförslaget inte ännu är lämnat utan just nu är under utredning. Däremot är oron för rasprofilering obefogad, anser hon.
”Den bilden delar jag inte alls. Det handlar om att man, när man påträffar personer som misstänks befinna sig här illegalt, ska dela den informationen mellan myndigheter. Exakt hur det ska gå till inväntar vi utredarens förslag på.”
TCO-basen manar till motstånd
Men TCO:s ordförande, Therese Svanström, som även hon talar på demonstrationen, tycker inte att ministerns hänvisning till att utredningen fortfarande pågår är skäl att avstå från kritiken.
– Det finns en tydlig konkretion från regeringen vad man vill åstadkomma och det är deras förslag som utreds. Det där är nog ett sätt att möta den stora kritik som nu kommer.
Hon manar till motstånd.
– Det är viktigt att vi nu visar vårt absoluta motstånd mot det förslag som regeringen och samarbetspartiet presenterar, en lag om att ange människor man träffar i sin yrkesutövning. Det är en helt otänkbar situation för yrkesverksamma i TCO:s förbund. Flera delar som nu är på den politiska agendan riskerar att skapa tilliten för en välfungerande demokrati, säger Therese Svanström.