Facket kräver haverikommission för vården

Arbetsmiljö Sjuksköterskors arbetsmiljö blir allt sämre. Ökad övertid och stor brist på specialistsjuksköterskor är två av orsakerna, säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro.
Bill Erlandsson
9 sep 2016 | 10:54
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Sjuksköterskorna är en av de värst utsatta yrkesgrupperna vad gäller försämringar i den psykosociala arbetsmiljön. Arbetsvärldens genomgång av Arbetsmiljöverkets undersökningar mellan 2005 och 2015 visar att nästan ingenting i deras arbetsmiljö eller arbetsvillkor blivit bättre de senaste tio åren, i de flesta frågor är det tvärtom.sjukskoterska

 

Några av de vanligaste problemen är en olust att gå till jobbet, ont i ryggen på grund av jobbet och brist på hjälp av chefer att prioritera arbetsuppgifter.

”Arbetsgivarna sämre på arbetsmiljöarbete”

Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro delar helt bilden av arbetsmiljön som Arbetsmiljöverkets undersökningar beskriver. Hon är mycket kritisk till de rådande förhållandena och det förvånar henne inte att arbetsvillkor och arbetstider har försämrats för just sjuksköterskorna.

Sineva Ribeiro, ordförande i Vårdförbundet. Foto: Ulf Huett

Sineva Ribeiro, ordförande i Vårdförbundet. Foto: Ulf Huett

– Detta beror på att arbetsgivarna har blivit allt sämre på arbetsmiljöarbetet. Övertiden ökar, vi har fått allt fler patienter per sjuksköterska och tidigare hade vi inte de brister på vikarier som vi har i dag. Vi har många gånger pekat arbetstidsfrågorna. Specialistsjuksköterskorna, exempelvis, har minskat med 20 procent.

Läs mer: Tio förlorade år för tjänstemännens arbetsmiljöarbete

Även Socialstyrelsen har visat att helgtjänstgöringen har inneburit dubbel arbetstid för sjuksköterskorna.

– Så länge arbetsmiljön inte förändras kommer villkoren hela tiden att försämras och sjuktalen öka för våra medlemmar. Men vår uppgift är ju att vårda sjuka i stället för att själva bli sjuka, säger Sineva Ribeiro.

Specialistutbildning med högre lön

Vårdförbundet har drivit frågan om en akademisk specialisttjänstgöring för sina medlemmar där lönerna ska följa den ökade kompetensen.

– Vi har krävt många åtgärder, bland annat en haverikommission för vården och nu gäller det att börja jobba för det. Inte minst gäller det arbetstidsfrågan. Sjuksköterskorna jobbar för mycket natt utan att få vila och återhämtning och de blir sjuka av det. Vi behöver vara fler som jobbar, anser Sineva Ribeiro.

”När arbetsgivarna inte lokalt vill ändra villkoren så säger folk upp sig. De lämnar yrket.”

Ett av Vårdförbundets förslag är att 10 timmars nattarbete ska värderas som 14 timmar. I dag räknas timmarna lika, precis som för de som jobbar dagtid och Sineva Ribeiro menar att medlemmarna inte kommer att orka det i längden.

– Vi har varit medvetna om detta och antagit en arbetsmiljöpolitik på senaste kongressen. Våra medlemmar har inte fått de förutsättningar som krävs för att klara sina jobb och orka med ett helt arbetsliv. De går själva ner i arbetstid för att de inte orkar mer. Och när arbetsgivarna inte lokalt vill ändra villkoren så säger folk upp sig. De lämnar yrket.

Läs mer: Parterna överens om behov av form för arbetsmiljöforskning

Sineva Ribeiro anser att det behövs ett starkt centralt avtal för att klara problemen. I dag vill de stora regionerna Stockholm, Göteborg och Malmö klara sig själva och driva egna förhandlingar, men det duger inte enligt Vårdförbundet.

– Om de inte kommer till förhandlingsbordet nästa år är risken stor för konflikt, slutar Sineva Ribeiro.

Bill Erlandsson

/ Kontakta skribenten

9 sep 2016 | 10:54

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev