Facken i USA: Anställda och familjer är gisslan i maktkampen President Trump vid en presskonferens i januari 2019, inför en resa till gränsen i Texas. Foto: AP Photo/Jacquelyn Martin.

Facken i USA: Anställda och familjer är gisslan i maktkampen

Shutdown Lönen uteblev för 800 000 federalt anställda i USA och ingen vet när nästa lön kommer. Fackförbunden höjer nu tonläget mot att medlemmar och deras familjer hålls som gisslan i maktkampen i Washington.
Karin Henriksson
11 jan 2019 | 10:26
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Silver Spring, USA. Den givna frågan till en fackordförande som J. David Cox, ordförande i största federala facket i USA, AFGE, och som har varit med om många rundor lyder: Hur skicklig är Donald Trump som förhandlare?

– Han är ingen mästerförhandlare. Han vill bara ha sin vilja fram, absolut inget annat, svarar J. David Cox.

– Det är dags för honom att släppa gisslan fri, öppna upp förvaltningen och sätta sig ned med talman Pelosi, minoritetsledaren Schumer och republikanske majoritetsledaren McConnell för att diskutera gränssäkerhet.

En handfull demokratiska toppolitiker finns på plats vid protestmötet i Silver Spring. Talare på bilden är J. David Cox, ordförande i federala facket AFGE.
Foto: Karin Henriksson.

Vapen i budgetstrider

En shutdown, att stänga ner delar av statsapparaten, blir ett möjligt vapen i budgetstrider ifall kongressen inte har anslagit medel. Så var fallet i december när president Trump i sista minuten ändrade sig och vägrade att godkänna ett förslag om en tillfällig påfyllning fram till februari. Pengar till muren ingick inte och konservativa tyckare slog bakut.

+ Expandera

Arbetsvärlden träffar Cox under ett protestmöte som hålls i Washingtonförorten Silver Spring. En handfull demokratiska toppolitiker finns på plats för att elda upp stämningen denna kväll och flygblad delas ut med information om en facklig demonstration nästa dag.

Flera drabbade finns på plats. De vill inte tala om vad de heter i efternamn för att inte riskera hämnd från Trumpadministrationen. Gemensamt är att de är arga över att vara ”lockoutade” och vill tillbaka till jobbet.

Andy har alltid varit opolitisk på UD, men befarar nu att relationerna med omvärlden påverkas

Paul berättar att han chefar över guiderna på de stora Smithsonian-museerna som nu är stängda. Maxine att hon arbetar med ett biståndsprojekt för att ”bygga en mur av hjärtan” i Latinamerika. Andy har alltid varit opolitisk på UD, men befarar nu att relationerna med omvärlden påverkas och att folk kanske inte söker federala jobb i framtiden. Ken berättar att han har så att han klarar sig ekonomiskt nu, men inte i flera veckor till – och att hans planerade semester fryser inne.

En fjärdedel av anställda drabbas

Den pågående ”shutdown” som inleddes strax före jul omfattar en fjärdedel av hela den federalt anställda personalen. Ungefär hälften är hemförlovade utan lön, hälften måste gå till jobbet som vanligt men utan lön.

Douglas Meyer delar ut plakat på mötet och nämner i vimlet att han har hört många vittnesmål från människor som är rädda för att inte kunna betala hyran, amorteringar, skolavgifter, billån eller mat.

Det hade knappt gått ett år sedan den förra shutdown som visade sig bli mycket kortvarig, medan den här artar sig till den längsta någonsin.

Vill förbjuda shutdowns

Det enda rimliga, menar David J. Cox, är att förbjuda shotdowns i lagen.
Foto: Karin Henriksson.

Trump upprepar ofta, utan bevis, att många tycker att en mur mot Mexiko är värd det här priset. Han bekräftade att han sagt att den kan fortsätta ”månader, till och med år” i överläggningarna med kongressen.

För de drabbade är skapar upprepade shutdowns mycket oro.

– Just nu kan folk inte ens söka om jobb och om någon slutar går det inte att ersätta den personen. Det hela förlamar vårt land och kostar stora pengar – en miljard dollar om dagen, säger J. David Cox.

Det enda rimliga på sikt är, framhåller Cox, att förbjuda shutdowns i lagen.

– Men jag är inte särskilt hoppfull.

Undantagna från strejkrätt

AFGE prövade dessutom den gängse amerikanska strategin i – att stämma den federala förvaltningen i domstol för brott mot arbetsmarknadslagarna när personal måste arbeta utan lön. Till saken hör att samma personal är undantagen från strejkrätten.

Läget är låst. Det tredje mötet mellan Trump och motparten, alltså talman Nancy Pelosi och senator Chuck Schumer, varade bara i en halvtimme tills Donald Trump stormade ut. Han tweetade att det var ”ett totalt slöseri med tid” och spädde senare på med att det är värre att ha med ”Cryin’ Chuck och Nancy” att göra än med Kina.

Trump vill alltså inte acceptera att demokraterna tog hem majoriteten i representanthuset

Följderna av shutdown kommer snart att bli kännbara på flera sätt, med oro för flygsäkerhet, livsmedelskontroll, skatteindrivning och avbrott i forskning med mera. Trump vill alltså inte acceptera att demokraterna tog hem majoriteten i representanthuset i mellanårsvalet och sålunda har inflytande över budgetprocessen.

Experter ser muren som meningslös

Pelosi och Schumer litar inte på Trump som motpart och hoppas att det blir upprepning av 1995–96. Den gången gick demokratiske presidenten Bill Clinton segrande ur kampen med republikanske talmannen Newt Gingrich.

Demokraterna lägger nu fram förslag efter förslag om att bevilja medel till den ena myndigheten efter den andra med samma argument som facket: Federalt anställda ska inte hållas som gisslan för att Trump ska få ett antal miljarder (han begär 5,7 men minst 30 anses nödvändigt) till en mur. Många experter menar dock att muren vore meningslös; just nu skulle den främst stoppa asylflyktingar från våldet i Centralamerika medan knarket fraktas in på andra vägar.

Motdrag: dra in beslutad löneökning

Budgetläget är dessutom ansträngt på grund av skattesänkningen för ett drygt år sedan, börsen skakar och det pratas om en annalkande konjunktursvacka.

Ett av Trumps motdrag för budgetunderskottet är att den planerade löneökningen på 1,9 procent för federalt anställda ska slopas. Från fackens sida gissar man att kongressen kommer att bevilja det påslaget. Så småningom.

Flest i Washington D.C.

Flera fackförbund är representerade i den federala förvaltningen men AFGE, American federation of government employees, är störst med 310 000 betalande medlemmar och 700 000 som omfattas av avtal.

Det finns federal personal i samtliga delstater men flest i området kring Washington D.C. (runt 70 000).

Enligt AFGE är genomsnittslönen bland de drabbade 500 dollar per vecka eller 24 000 dollar per år.

+ Expandera
Karin Henriksson

/ Kontakta skribenten

11 jan 2019 | 10:26

Relaterad läsning

Visa artikelns 1 kommentar
Kommentera
  1. Av Tobias 11 jan 2019:

    Kommer snart till verkligheten i Sverige. Vänta så får ni se!

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev