Expert: Las-förhandlingarna kan lösas i oenighet Claes Stråth, före detta generaldirektör på Medlingsinstitutet, menar att las-förhandlingarna kan nå en överenskommelse utan att alla parter är kvar. Foto: Fredrik Sandberg/TT och Henrik Montgomery/TT.

Expert: Las-förhandlingarna kan lösas i oenighet

Las-förhandlingarna Las-förhandlingarna kan lösas trots att alla inte är med på tåget.
– Om det är tillräckligt starka parter som når en överenskommelse så kommer det få en normerande effekt, säger Claes Stråth, före detta generaldirektör på Medlingsinstitutet.
29 sep 2020 | 15:31
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Las-förhandlingarna är inne på slutspurten. Parterna har lagt locket på och meddelar till Arbetsvärlden att man inte vill kommentera läget innan deadline den 30 september. Men det har hittills framkommit att oenighet råder kring bland annat frågan om saklig grund, där Kommunal lämnade förhandlingarna i vintras och kom tillbaka efter att LO enats om en gemensam linje i frågan.

Möjligheten att kompromissa i frågan om saklig grund hålls fortfarande öppen hos PTK och en del av LO-förbunden, enligt Kommunalarbetarens uppgifter.

Claes Stråth, före detta generaldirektör på Medlingsinstitutet, som arbetat med arbetsmarknadsfrågor sedan 1975, bedömer att det är fullt möjligt att parterna når en överenskommelse där inte samtliga nu förhandlande fackförbund ingår.

– Det är inte nödvändigt för systemet att alla ställer upp. Utan om det är tillräckligt starka parter som når en överenskommelse så kommer det få en normerande effekt, eftersom övriga arbetsmarknaden kommer tvingas acceptera det på sikt.

Claes Stråth pekar på hur Saltsjöbadsavtalet från 1938 träffades mellan SAF, numera Svenskt näringsliv, och LO, trots att flera LO-förbund inte skrev under avtalet.

– De förbunden har levt med Saltsjöbadsavtalet utan att vara en del av det. Det fanns heller inga tjänstemän eller part för offentlig sektor som var bunden av avtalet. Men i praktiken har alltså Saltsjöbadsavtalets olika delar genomförts genom olika lösningar i branschavtalen.

Inte nödvändigt att alla är med

Om parterna i las-förhandlingarna inte kan komma överens kommer regeringen gå vidare med lagförslagen från las-utredningen och driva igenom lagstiftning som ska vara på plats 2021. Claes Stråth bedömer att parterna kommer att överlämna en lösning till lagstiftaren, men håller det öppet för att delar av fackföreningsrörelsen kanske inte är eniga om lösningen.

– När regeringen är klar med sina ställningstaganden, går den till riksdagen och det blir en lag. Den lagen kommer att gälla alla, även de som inte tycker det är bra med en överenskommelse, säger han och fortsätter:

Claes Stråth. Foto: Henrik Montgomery / TT.

– Är man inte med som part och bestämmer då blir man utsatt för det politiska godtycket, det vill säga beroende av den som har makten för stunden. Det är inte kul att bli någon sorts slängdocka, då tror jag att många hellre biter i det sura äpplet – och konstaterar att man inte fick precis som man ville, men att det är en överenskommelse man kan leva med.

Det är inte kul att bli någon sorts slängdocka

Lagstiftningen kommer sannolikt att vara semidispositiv, det vill säga innehålla möjligheten att avtala bort delar av innehållet.

– Jag utgår från att lagstiftningen innehåller så stor dispositivitet så att man kan anpassa kollektivavtal till de särskilda branschförutsättningarna.

Nyhetsbrev

Relaterad läsning

Visa artikelns 1 kommentar
Kommentera
 1. Av Tobias 29 sep 2020:

  Varför då förhandla om det finns undantag från allt som går att få undantag?

  Det gynnar ju ingen och definitivt inte alla som arbetar på ”golvet”! Och vem lyssnar på dem som betalar Lo-PTK – toppars löner?
  Den svenska modellen och dess samförståndsanda står nu på spel på grund av politisk klåfingrighet från Centern och Liberalerna. Ge för guds skull inte politikerna möjlighet att skapa oreda på arbetsmarknaden för lång tid framöver!

  Om våra företrädare gjorde mer verkstad än att bara snacka runt och hålla tunt , då skulle läget varit annat. Förr, då stod alla fackliga företrädare på arbetstagarens sida! Precis som när inskränkningar av strejkrätten avtalades fram i fjol ska nu fack och arbetsgivare ”frivilligt” sluta avtal som uppfyller kraven från politikerna. Och precis som i fjol sägs det att det är ett sätt att värna ”den svenska modellen”, som om denna vore något evigt, skapat på 30-talet och opåverkat av tiden.

  Är det politiska trycket så starkt på våra fackliga ledningar att de helt glömt bort vad som är det mest grundläggande i den svenska modellen och varje annan facklig modell för den delen: att den fackliga styrkan ligger i vår förmåga att strejka?

  En sådan fajt skulle stärka den nästan bortglömda tanken på att vi kan slåss tillsammans för gemensamma intressen, bortom allt det som skiljer oss åt och som får absurt stort utrymme i dagens politiska debatt.

  Att däremot gå in i avgörande förhandlingar under hot om statlig lagstiftning och utan egna maktmedel är en facklig självmordsstrategi.

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev