Etableringsjobben på plats 2022 – endast för företag med kollektivavtal Det saknas snickare, kockar och undersköterskor menar LO som motivering till etableringsjobben. En snickare på en byggarbetsplats använder en tång Foto: Jessica Gow / TT

Etableringsjobben på plats 2022 – endast för företag med kollektivavtal

Etablering När januariavtalet fallit så går regeringen vidare med etableringsjobben för nyanlända och långtidsarbetslösa, rapporterar Arbetet.
14 sep 2021
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1

Parternas förslag om hur nyanlända i långtidsarbetslösa ska få jobb ska genomföras första halvåret 2022. Staten ska bidra direkt med över hälften av lönen, så att den sammanlagda inkomsten motsvarar den lägsta lönen i kollektivavtalet för branschen. Arbetsgivarens lönekostnad ska begränsas till 8 400 kronor i månaden, enligt parternas avtal. Den tidsbegränsade anställningen får enligt regeringens principöverenskommelse med parterna vara i två år och förhoppningen är att den sedan ska övergå i en tillsvidareanställning.

Det är ju jättebra.

Centerpartiet och Liberalerna krävde i januariavtalet att även företag utan kollektivavtal skulle omfattas, vilket blev en svår nöt att knäcka. Förslaget har blivit liggande sedan överenskommelsen slöts i november 2017. Men enligt regeringen går man nu vidare med förslaget som begränsas till företag med kollektivavtal, precis som det var tänkt i avtalet mellan förbund i LO, Svenskt Näringsliv och Unionen.

”Vi kommer att införa etableringsjobb i enlighet med parternas förslag, alltså för företag som omfattas av kollektivavtal om etableringsjobb. Vi kommer inte att genomföra en utvidgning till bemanningsföretag eller företag som inte omfattas av kollektivavtal om etableringsjobb.”, skriver arbetsmarknadsminister Eva Nordmarks (S) pressekreterare till Arbetet.

Beskedet välkomnas av parterna.

– Nu kan vi äntligen rulla i gång med etableringsjobben, och det är ju jättebra, säger LO:s ordförande Susanna Gideonsson till Arbetet.

– Det är bra att regeringen nu går vidare med vår överenskommelse, även om det har tagit alldeles för lång tid, säger Mattias Dahl, vice vd för Svenskt Näringsliv, till Arbetet.

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar