Etableringsjobben på plats 2022 – endast för företag med kollektivavtal Det saknas snickare, kockar och undersköterskor menar LO som motivering till etableringsjobben. En snickare på en byggarbetsplats använder en tång Foto: Jessica Gow / TT

Etableringsjobben på plats 2022 – endast för företag med kollektivavtal

Etablering När januariavtalet fallit så går regeringen vidare med etableringsjobben för nyanlända och långtidsarbetslösa, rapporterar Arbetet.
14 sep 2021 | 09:48
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
+1
1

Parternas förslag om hur nyanlända i långtidsarbetslösa ska få jobb ska genomföras första halvåret 2022. Staten ska bidra direkt med över hälften av lönen, så att den sammanlagda inkomsten motsvarar den lägsta lönen i kollektivavtalet för branschen. Arbetsgivarens lönekostnad ska begränsas till 8 400 kronor i månaden, enligt parternas avtal. Den tidsbegränsade anställningen får enligt regeringens principöverenskommelse med parterna vara i två år och förhoppningen är att den sedan ska övergå i en tillsvidareanställning.

Det är ju jättebra.

Centerpartiet och Liberalerna krävde i januariavtalet att även företag utan kollektivavtal skulle omfattas, vilket blev en svår nöt att knäcka. Förslaget har blivit liggande sedan överenskommelsen slöts i november 2017. Men enligt regeringen går man nu vidare med förslaget som begränsas till företag med kollektivavtal, precis som det var tänkt i avtalet mellan förbund i LO, Svenskt Näringsliv och Unionen.

”Vi kommer att införa etableringsjobb i enlighet med parternas förslag, alltså för företag som omfattas av kollektivavtal om etableringsjobb. Vi kommer inte att genomföra en utvidgning till bemanningsföretag eller företag som inte omfattas av kollektivavtal om etableringsjobb.”, skriver arbetsmarknadsminister Eva Nordmarks (S) pressekreterare till Arbetet.

Beskedet välkomnas av parterna.

– Nu kan vi äntligen rulla i gång med etableringsjobben, och det är ju jättebra, säger LO:s ordförande Susanna Gideonsson till Arbetet.

– Det är bra att regeringen nu går vidare med vår överenskommelse, även om det har tagit alldeles för lång tid, säger Mattias Dahl, vice vd för Svenskt Näringsliv, till Arbetet.

14 sep 2021 | 09:48

Relaterad läsning

Visa artikelns 1 kommentar
Kommentera
  1. Av Jag heter Birgitta Ljung, fd personalchef 1 jul 2022:

    Vem ska förmedla etableringskobben???
    De privata coacherba???
    Var ska de hitta jobben??
    Vilka påtryckningar finns på dem?
    Kan även högutbildade som accepterar alla slags jobb, täkna ned erbjudande???
    ( en högt uppsatt tjänsteman/ kvinna!, har sagt ”arbetsförmedlingen sysslar endast med att hitta jobb till lågutbildade för okvalificerade jobb ”. Högutbildade förmodas vara ointresserade av i första hand finns försörjning.
    Extratjänst, nystartsjobb.,,,,Vad är skillnaden I PRAKTIKEN???
    Min grundfråga är alltså
    VEM ska arbeta med att förmedla jobben????
    VEM ska arbeta med att HITTA JOBBEN????
    Ser fram emot svar.
    Birgitta Ljung

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev