Det bästa pensionsvalet: att inte göra ett val

Det bästa pensionsvalet: att inte göra ett val

PPM De 22 000 pensionssparare som drabbats av skandalen kring Falcon Funds hade redan från början tjänat allra bäst på att inte göra något PPM-val. Sjunde AP-fonden har gått mycket bra över tid.
Karin Bromander
20 okt 2016 | 06:00
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

I förra veckan nystades skandalen kring fondbolaget Falcon Funds upp. Pensionsmyndigheten beslutade i juni att säga upp sitt avtal med bolaget, som sedan dess har vägrat betala tillbaka en mycket stor del av spararnas pengar. Det har gjort att myndigheten har fattat misstanke om ekonomisk brottslighet. Därför beslutade Pensionsmyndigheten i förra veckan att anmäla Falcon Funds till Ekobrottsmyndigheten.

Mer än 22 000 svenskar har placerat sina pensionspengar i Falcon Funds, till ett sammanlagt värde av 2,7 miljarder. Redan innan avtalet med bolaget sades upp hade dock fonderna minskat rejält i värde, till 2,4 miljarder.

Sämst i förvaltningsfonder

– Även innan vi sade upp avtalet var det här en särdeles dålig fond. Generellt har det under det senaste året har det gått bra för PPM-fonderna, i stort har de tjänat spararna väl, säger Jimmy Larsson Hagberg, Pensionsmyndigheten.

Sett över lång tid så har AP7 Såfa (Statens årskullsförvaltningsalternativ) gått mycket bra. Det är där dina premiepensionspengar hamnar om du inte gör ett aktivt val. Sedan systemet med premiepension startade har den årliga avkastningen för Sjunde AP-fonden legat på 9,3 procent. Motsvarande siffra för dem med egen portfölj är 6 procent. Allra sämst har det gått för dem som valt att använda sig av någon sorts förvaltningstjänst, säger Jimmy Larsson Hagberg.

Skulle de som har investerat i Falcon Funds ha tjänat på att i stället aldrig ha gjort ett aktivt val?

– Absolut, det hade varit en mycket bättre affär om de spararna hade valt att ligga kvar i Sjunde AP-fondens Såfa, säger Jimmy Larsson Hagberg.

Han vill dock påpeka att det inte bara är spararnas förlorade pengar som ska ligga i fokus i det här fallet.

– En dålig affär är ju en sak, det kan hända även andra fonder. Här verkar det ju dock handla om brottslig verksamhet, det ligger på en helt annan nivå.

Karin Bromander

/ Kontakta skribenten

20 okt 2016 | 06:00

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar