”Vi vägrar vara journalistikens B-lag” Astrid Adelgren, Ida Lindemann, Sara Manelius, Nina Davidsson och Ida Vaske, Marieberg media Foto: Emil Langvad, Helsingborgs dagblad och privat
Debatt

”Vi vägrar vara journalistikens B-lag”

Debatt Vi tycker, och vet, att journalistik är viktigt på riktigt. Vi älskar vårt yrke. Varför skulle vi annars fortsätta jobba år ut och år in fastän vi har sämre villkor än kollegorna på skrivbordet bredvid? Ida Vaske sätter fingret på varför journalistbranschen är en frustrerande plats för vikarier.
2 maj 2023 | 06:15
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Förra veckan genomförde anställda inom Marieberg media, Bonnier news bemanningsföretag, en tröj-aktion för att visa på de skillnader som finns i kollektivavtalen för de bemanningsanställda och de som går under dagspressavtalet. Den här veckan lämnas kraven över till medieföretagen i avtalsrörelsen. 

Det många bemanningsanställda upplever är att vi blir ett B-lag i branschen. Vi gör samma jobb men räknas inte på samma sätt. 

”Det är så tråkigt att du ska behöva sluta,” sa nyhetschefen under vår sista avstämning innan jag lasades ut. Några år in i journalistbranschen hade jag lärt mig att avslutningsfikat dukas fram oavsett hur mycket framfötter jag visat på elva månader och tre veckor. 

Missförstå mig rätt. Jag har inget emot att göra mina hundår och jag kände till premisserna i branschen när jag började plugga till journalist i mitten av 2010-talet. Men låt mig ge dig en bild av mina hundår.

18 kontrakt på tre arbetsgivare

De första 18 månaderna som timvikarie räknade jag ihop till 18 olika anställningskontrakt på tre arbetsgivare och en handfull redaktioner.

Jag har alltid haft så mycket jobb som jag velat som journalist, ändå har jag knappt sett skymten av någon anställningstrygghet.

Och det tär på själen att alltid vara tillgänglig. Inte kunna ta helg med ett gott samvete, att alltid prestera på topp. Ändå räcker det inte till. För sedan sitter du där vid fikat och får höra hur mycket alla kommer sakna dig. 

I dagarna har jag varit två år på samma arbetsplats. Det i sig är något revolutionerande för mig. Jag har en fast anställning. Jag har kunnat ta ett huslån. Jag har testat det där med betald semester.

Men jag är också bemanningsanställd, konsult på Marieberg Media, med uppdrag på en stor lokaltidning. 

Ett nej tack till midsommar ger löneavdrag

Många av mina konsultkollegor runt om i landet jobbar med dag-för-dagschema, och med en förväntan på sig att ställa upp. Midsommar som nyårsafton, fredag kväll som söndag morgon.

Tackar du nej kan du få avdrag på garantilönen.

Många hoppar mellan redaktioner. Ena månaden ligger redaktionen i den stad där du bor så du hinner ut med hunden på lunchen, nästa behöver du köpa ett månadskort för att ta tåget till annan ort.

Många sitter också på samma redaktion i åratal. Flera hoppar återkommande in som chefer och basar då över tillsvidareanställda kollegor. 

Vi gör samarbeten, grävjobb och nomineras till prestigefulla priser på samma sätt som övriga journalister. 

Ur arbetskamraternas synvinkel är vi kollegor.

Ur tidningsledningens synvinkel är vi vikarier.

Ur bemanningsföretaget synvinkel är vi fast anställda.

Bemanningsanställda har lägre lön

Men vilket perspektiv vi än använder så har vi bemanningsanställda generellt lägre lön. Störst skillnad syns på storstadstidningar och enligt förbundets senaste uträkning skilde det drygt 8 000 kronor per månad i snitt för klubbmedlemmar mellan 30 och 39 år. 

Dessutom har vi sämre villkor: Framförallt har vi färre betalda lediga dagar. 

Och man har hela tiden den där naggande känsla av att inte ha utrymme för en dålig dag. 

Många av de jag pluggade med gör något helt annat idag medan Mediearbetsgivarna vill locka unga till journalistyrket. 

Från fackligt håll förstår vi inte varför man inte försöka behålla  den kompetens som redan finns? Exempelvis genom att ge de bemanningsanställda lika lön och lika villkor som alla andra dagspressjournalister. 

Artikelserie: Journalistyrke i förändring

Vart fjärde journalistjobb har försvunnit

Lokala medier beroende av statligt stöd

Public service ökänt för osäkra anställningar

Frilansjournalister drabbas hårdast av mediekrisen

Fyra av fem utbildade journalister har flytt yrket

Robotar – hot eller möjligheter för journalistjobben?

Så ska unga lockas till journalistyrket – ”avigsidorna får facket ta hand om”

Ida Vaske, ledamot Marieberg media klubbstyrelse Ständig vikarie sedan 2017, på uppdrag som Lekebergsreporter, NA

Relaterad läsning

Visa artikelns 1 kommentar
Kommentera
  1. Av Tord 22 maj 2023:

    Fantastisk läsning!
    https://aftonbladet.se

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev