”Teknikföretagens uppgift är att prata ner löneutrymmet” Företagen har passat på att höja priserna mer än vad kostnaderna ökat, skriver Daniel Lind, Arena Idé. Foto: TT

Debatt ”Teknikföretagens uppgift är att prata ner löneutrymmet”

Replik På inget sätt bemöter Mats Kinnwall på Teknikföretagen mina argument om de ökande vinsterna hos företagen, skriver Daniel Lind på Arena Idé. Det kan inte tolkas på annat sätt än att han håller med mig.
14 nov 2022
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Teknikföretagens chefsekonom Mats Kinnwall replikerarmin debattartikel i Arbetsvärlden om greedflationen och dess koppling till avtalsrörelsen. Med alla mått mätt var det, tyvärr, en substanslös replik. På inget sätt bemöts mina sakargument om prisutveckling och vinstnivåer i svensk industri och ekonomi. Det kan rimligen inte tolkas på något annat sätt än att Mats Kinnwall håller med om min analys.

Det är positivt, men symptomatiskt är också att han inte kan säga det. Och skälet till detta är det som jag nämner i debattartikeln: hans huvuduppdrag som Teknikföretagens chefsekonom är att alltid prata ner löneutrymmet så mycket som möjligt. När det inte går riktas fokus mot esoteriska ekonomiska resonemang utan relevans för ämnet som debatteras.

Men om vi öppnar den esoteriska lådan var 2021 års ekonomiprisvinnare David Card tydlig på Produktivitetskommissionens nyligen genomförda webbinarium: den ekonomiska forskningen har under flera decennier förstått att många företag har prissättarmakt. Nyare forskning av Card och många efterföljare visar att företag ofta även har lönesättarmakt – att lönerna kan bli för låga och att högre löner därmed skulle förbättra arbetsmarknadens funktionssätt.

Slutsatsen är tydlig: Kinnwall bör, utan intressepolitiska skygglappar, uppdatera sig om den arbetsmarknadsekonomiska forskningsfronten. Hojta om du vill ha lite hjälp på traven!

Relaterad läsning

Daniel Lind
14 nov 2022
Kommentera
Kommentera

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar