Debatt

”Regeringens jobbmedicin är verkningslös”

Jobbpolitik Under valrörelsen hävdade Socialdemokraterna att de hade en bättre medicin för att råda bot på arbetslösheten. Men nu har det gått mer än ett år och de utlovade positiva effekterna lyser med sin frånvaro. Varken traineejobben eller avvecklandet av sysselsättningsfasen har lett till någon förbättring, skriver moderata riksdagsledamoten Lotta Finstorp.
8 dec 2015 | 08:30
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Lotta Finstorp, Moderaterna.

Lotta Finstorp, Moderaterna.

Vi börjar med att titta på hur det har fungerat med traineejobb; medicinen som Stefan Löfven och Ylva Johansson menade skulle hjälpa 32 000 ungdomar. Under det gångna året har många med mig ifrågasatt detta och arbetsmarknadsminister Ylva Johansson har åtskilliga gånger lovat att ”snart kommer jobben”. Vi har också med häpnad av nämnda minister fått veta att löftet om 32 000 jobb egentligen bara är en målsättning och inte alls ett vallöfte. Därtill har arbetsmarknadsministern försvarat det låga tempot med att traineejobben måste få växa fram i en takt att kvalitet ska kunna tillhandahållas. Så vilken jobbeffekt har detta gett? Arbetsförmedlingen har hittills officiellt registrerat ETT traineejobb. Och i tidningen Arbetet (13/11) kan man läsa att facit för 2015 troligtvis är 400 jobb, något som Johansson tycker är ett ”godkänt facit”. Och för nästa år har kommuner sökt bidrag för 2 337 traineejobb.

Låt mig även nämna hanteringen av sysselsättningsfasen som regeringen, med högt tonläge och högsta prioritet, lovade att fasa ut. Hösten 2014 gick, likaså våren och nu, hösten 2015 har ännu ingenting hänt.

Under våren har jag träffat ett antal sociala företag. De flesta av dessa jobbar med personer inom sysselsättningsfasen. Jag mötte en stor oro hos dessa viktiga aktörer, som idag sysselsätter cirka 9 000 personer. Inte sällan personer som tidigare har stått mycket långt från arbetsmarknaden på grund av psykisk ohälsa och eller missbruksproblematik. Deras oro handlar om osäkerhet: Vad kommer hända med oss nu när regeringen ska ta bort sysselsättningsfasen? Och när regeringen försämrar RUT och ROT, där många sociala företag utför många tjänster, hur kommer det gå för oss då?

Detta lyfte jag i debatt med Ylva Johansson som då lovade att ingen behövde känna oro och hon försäkrade att människor inom sysselsättningsfasen skulle få arbete och utbildning.

Konsekvenserna av Socialdemokraternas mirakelkur visar sig nu ha lett till att många av de sociala företagen har börjat avveckla sina verksamheter. De förlänger inte befintliga avtal och vågar inte ta sig an fler personer i behov av hjälp och stöd för att komma ut på arbetsmarknaden. Många sociala företag anser att i stället för att avveckla så borde man ha utvecklat sysselsättningsfasen. Men beskedet från regeringen kvarstår: sysselsättningsfasen ska fasas ut.

Alliansens jobbpolitik gav resultat! Regeringens höga tonläge i valrörelsen har bytts till handlingsförlamning. Sverige förtjänar bättre och Sverige kan mer!

Lotta Finstorp
Riksdagsledamot för Moderaterna

Relaterad läsning

Visa artikelns 1 kommentar
Kommentera
  1. Av Christina Evstedt 9 dec 2015:

    Högt tonläge tycker jag båda de politiska blocken är bra på
    när det gäller mycket snack och ingen verkstad i fråga om
    arbetsmarknad och arbetsmarknadspolitik. Till att börja med
    kan alla sluta peka ut vissa arbetssökande som mindre värda
    på arbetsmarknaden – Alliansen började med FAS3 numera
    sysselsättningsfasen- och Socialdemokratin har inte gjort något
    för att ändra det. För det andra kan ni försöka ta till er att alla
    inskrivna i sysselsättningsfasen inte har funktionshinder utan
    enbart sitter där för att omställningsmekanismerna på arbetsmarknaden
    inte fungerar som de gjorde förr när arbetslösheten var lägre.
    För det tredje ska arbetslöshetsförsäkringen återställas så att
    personer som faktiskt får en anställning har chans att bli kvar på
    arbetsmarknaden och inte åka tillbaka in i en förminskad tillvaro
    under Arbetsförmedlingens förmynderi.

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev