Plattformsföretagen och gig-ekonomin debatteras flitigt i Arbetsvärlden. För Unionen är det självklart att kollektivavtal är rätt väg för att se till att de som arbetar via plattformar har schyssta arbetsvillkor.
Unionen har i dagsläget tecknat flera kollektivavtal med företag i plattformsekonomin. Utöver det har vi – sedan mitten av förra decenniet – arbetat med politiskt och juridiskt utredningsarbete kring plattformsekonomin.
Precis som Transportarbetarförbundet skriver kommer problemen i plattformsekonomin av att vissa företag har som affärsmodell att kringgå arbetsgivaransvar.
En av de viktigaste insikterna från vårt arbete är att problemen i plattformsekonomin inte beror på brister i lagstiftningen eller på brister i kollektivavtalsmodellen. Precis som Transportarbetarförbundet skriver kommer problemen i plattformsekonomin av att vissa företag har som affärsmodell att kringgå arbetsgivaransvar.
I debatten låter det stundtals som att plattformsekonomin är något nytt, att det är en ny ”bransch” som har eller kommer att revolutionera vårt sätt att arbeta. Ofta är det kraftiga förenklingar och överdrifter.
Arbete som utförs i plattformsekonomin är inte nytt. Det som däremot är nytt är digitala metoder för att förmedla arbete. Ny teknik introduceras på arbetsmarknaden hela tiden. Men för att vi ska kunna dra nytta av ny teknik i produktionen av varor och tjänster, utan att det innebär nya risker för de som utför arbete, är kollektivavtal en nödvändighet. Det är bara med kollektivavtal som vi kan säkerställa arbetstagares rättigheter och stärka det lokala fackliga arbetet, samtidigt som vi bibehåller konkurrens på lika villkor.
Det är bara med kollektivavtal som vi kan säkerställa arbetstagares rättigheter
Plattformsekonomin i Sverige är inte omfattande i storlek, jämfört mer traditionella sätt att organisera arbete. Det finns uppenbart de som arbetar under undermåliga villkor, men det gäller inte alla.
Att vissa företag har som affärsidé att kringgå lagar och normer har alltid förekommit på svensk arbetsmarknad. Ny teknik erbjuder möjligen nya metoder för den som inte vill göra rätt för sig och som inte vill konkurrera på lika villkor. Men utmaningen är i grunden densamma. Vi är övertygade om att fackförbunden och kollektivavtalsmodellen även i framtiden är ett vinnande koncept för att reglera arbetsmarknaden.
I skrivande stund förbereder EU-kommissionen ny lagstiftning, som är tänkt att förbättra situationen för de som arbetar via plattformar. Vi vet inte i dagsläget vilka förslag EU-kommissionen kommer att lägga fram. Men vi är övertygade om att den svenska arbetsmarknaden bäst regleras i kollektivavtal mellan arbetsmarknadens parter. Om lagstiftningen inte är orsaken till problemen i plattformsekonomin, tror vi inte att mer lagstiftning är lösningen. Unionen bevakar nära arbetet inom EU.
Fackliga strategier och kollektivavtal är ständigt föränderliga. Genom att alltid utvecklas i takt med tiden har svenska fackföreningar kunnat möta nya utmaningar på arbetsmarknaden. Om ny teknik möjliggör nya metoder för skrupelfria företag att konkurrera med dåliga villkor, behöver fackförbunden hitta nya metoder för att arbeta för schyssta villkor. Det är ett arbete som aldrig är klart och som alltid behövs om vi ska vara relevanta för våra medlemmar. Vi är övertygade om att det är en mer framgångsrik väg än att hoppas på att ny EU-lagstiftning löser våra problem.