De sjuka, de uppkäftiga, de äldre Vem ska nu försvara de sjuka, de uppkäftiga och de äldre? Podd med Martin Wästfelt, Britta Lejon, Samuel Engblom och Mikael Feldbaum. Foto: Petra Älvstrand / TT

De sjuka, de uppkäftiga, de äldre

Podd Martin Wästfelt, en av huvudarkitekterna bakom las-uppgörelsen, gästar Arbete och fritid. Hur ska facken nu kunna försvara de sjuka, de uppkäftiga och de äldre? Innebär ett kommande huvudavtal ett sämre anställningsskydd än lagstiftningen? Och vad var svårast att acceptera i överenskommelsen?
10 jun 2021
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Med Britta Lejon, ST och Samuel Engblom, TCO. Programledare Mikael Feldbaum, Arbetsvärlden.

Rättelse: De företag som omfattas av överenskommelsen får göra tre undantag från turordningsreglerna på varje driftsenhet, eller arbetsplats, där arbetsbrist uppstår. Dessutom får företagen undanta tre arbetare och tre tjänstemän medan företag som bara har ett driftställe och endast arbetare eller tjänstemän i stället får göra fyra undantag. Om flera driftsenheter läggs ihop till en enda turordning gäller att ytterligare ett undantag från turordningen läggs till för varje tillkommande driftsenhet. Företag har också möjlighet att göra undantag för 15 procent av de som omfattas av uppsägningen per avtalsområde och driftsenhet, med en maxgräns på 10 procent av antalet arbetare eller tjänstemän på driftsenheten. Fortfarande gäller även här att undantaget bara får göras en gång i kvartalet.

Relaterad läsning

Om skribenten
Chefredaktör
Kommentera
Kommentera

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar