Det politiska motståndet mot Arbetsförmedlingen växer. Turerna har redan varit många.
År 2014 tillsatte regeringen en översyn av Arbetsförmedlingen, en utredning som bland annat skulle utvärdera för- och nackdelar med Arbetsförmedlingens organisation och lämpligheten att konkurrensutsätta vissa delar av myndighetens verksamhet.
Men efter regeringsskiftet lades utredningen på is. Och under 2015 skrotades den helt.
Men frågan släpptes ändå inte. I två så kallade tillkännagivanden uppmanade riksdagen regeringen att ta upp arbetet med en översyn av Arbetsförmedlingen, som ofta fått det föga smickrande tilläggsnamnet som ”Sveriges mest kritiserade myndighet” – och 2016 blev det också så.
Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) presenterade då utredaren Cecilia Fahlberg Pihlgren, tidigare förbundsordförande för Unionen, som fick i uppdrag att analysera hur Arbetsförmedlingen kan utformas på ett mer effektivt sätt. Men den konkreta punkten om att utreda konkurrensutsättning av myndigheten var borta.
Men inte glömd.
Borgerligheten sluter upp
Centern och Liberalerna har tidigare ropat efter att skrota Arbetsförmedlingen. Nu har Moderaterna sällat sig till dem.
Det är Elisabeth Svantesson, Moderaternas arbetsmarknadspolitiska talesperson tillika tidigare arbetsmarknadsminister när det ursprungliga uppdraget om en översyn av Arbetsförmedlingen gavs 2014, som tar ut svängarna i en debattartikel i SvD på lördagen.

Elisabeth Svantesson, Moderaternas arbetsmarknadspolitska talesperson.
Foto: Lars Pehrson / SvD / TT
– Jag tillsatte redan 2014 en utredning som Ylva Johansson kastade i papperskorgen. Sedan har vi i riksdagen tvingat henne till den här nya utredningen. Och jag tror den är viktig, men den borde också ta fasta på att det finns många partier i Sveriges riksdag som vill lägga ner Arbetsförmedlingen och se andra aktörer, säger Elisabeth Svantesson till Arbetsvärlden.
”Det är rätt uppenbart att Arbetsförmedlingen är en myndighet som inte ger de resultat som behövs.”
Hon berättar att hon under det senaste året arbetat med frågan. Det har utmynnat i ett förslag som i korthet innebär att Arbetsförmedlingen skalas ner till ett ”jobbcenter” som upphandlar olika privata matchningsföretag.
Stora nedskärningar
En ganska dramatisk förändring när man betänker att Arbetsförmedlingen i dag har omkring 14 000 anställda och en mångmiljardbudget.
– Det är rätt uppenbart att Arbetsförmedlingen är en myndighet som inte ger de resultat som behövs, man har låga förtroendesiffror och långa rekryteringstider, många har svår att komma i jobb, säger Elisabeth Svantesson, och fortsätter:
– Uppdraget kan delas i flera delar. De som står närmare arbetsmarknaden och kanske bara har behov av en kortare utbildning eller bara stöd att komma ut i jobb ska få hjälp av matchningsaktörer som redan i dag fungerar och är duktiga, säger Elisabeth Svantesson.
Staten har kvar ansvar i myndighetsutövning, upphandling och att följa upp aktörer. Och kommunerna får ett större ansvar för de arbetssökande som står allra längst bort från arbetsmarknaden.
– De har ett utbildningsbehov och där har ofta kommunerna verktygen till utbildning, säger Elisabeth Svantesson.
Vilka är era chanser att samla stöd för ett sådant förslag?
– Jag ser en stor samsyn bland allianspartierna att Arbetsförmedlingens uppdrag inte fungerar och att vi måste se andra aktörer och andra sätt att jobba för att människor snabbt ska komma i jobb.
Cecilia Fahlberg Pihlgren, utredaren i regeringens nya och pågående översyn av Arbetsförmedlingen som kommer med ett slutbetänkande först 2019, berättar att man följer debatten – men att man inte kommenterar förslagen som läggs.
– Vi går snart in i ett valår, och det är mycket möjligt att Arbetsförmedlingen kommer att diskuteras där. Det har jag nästan en beredskap för, säger Cecilia Fahlberg Pihlgren till Arbetsvärlden.
Och hon berättar att det kan hända att man lägger fram ett antal ”principer” i delbetänkandet redan nu till hösten. Någonting som utredningen tittar på är exempelvis hur användningen av olika typer av externa leverantörer inom arbetsmarknadspolitiken kan bidra till en väl fungerande arbetsmarknad.
– Vi ska också kartlägga externa aktörer, och Arbetsförmedlingens samspel med och förhållandet till andra aktörer, med fokus på kommunerna. Men där kommer vi inte att lägga fram några förslag.
Det tycks som om Elisabeth Svantesson har rätt i att en samsyn börjat ta form bland de borgerliga partierna. Även Kristdemokraterna står nära en lösning som skulle se den i dag stora myndigheten i en helt annan, och betydligt smalare, skrud.
”Men den stora kolossen som kostar flera miljarder försvinner.”
– Vi har inte sagt rakt ut att vi vill lägga ner Arbetsförmedlingen men vi har sagt konkurrensutsätt Arbetsförmedlingen. Någon form av myndighet kommer finnas kvar, säger Désirée Pethrus, arbetsmarknadspolitisk talesperson för Kristdemokraterna, och fortsätter:
– Men den stora kolossen som kostar flera miljarder försvinner. Vi tror vi kan använda de pengarna på bättre sätt, faktiskt.
Sverigedemokraterna är intresserade
Sverigedemokraterna har ännu inte uttryckt att man vill lägga ner Arbetsförmedlingen men lade in ”kraftiga reformer” och konkurrensutsättning av myndigheten i sin höstbudget. Sven-Olof Sällström, arbetsmarknadspolitisk talesperson för Sverigedemokraterna, säger att Moderaternas förslag är ”intressant” och något man kommer ”titta närmare på”, men att det går längre än vad hans eget parti gjort.
– Moderaterna har fortfarande en övertro på enklare jobb och lägre ingångslöner. De enklare jobben finns inte och det finns ingen efterfrågan på dem, säger Sven-Olof Sällström.
Men han håller med om beskrivningen av att Arbetsförmedlingen ”misslyckats”.
– Vi lägger 80 miljarder kronor på arbetsmarknadspolitik per år och jag tycker inte att skattebetalarna får ut den effekt man har rätt att kräva för de pengarna, säger Sven-Olof Sällström.