Covid-19 ska studeras i vårdmiljöernas luft En sjuksköterska tvättar skyddsmask 90 efter passet inne på IVA-avdelningen. Foto: Staffan Löwstedt / SvD / TT

Covid-19 ska studeras i vårdmiljöernas luft

Forskning Jakob Löndahl, docent vid Lunds universitet, har fått forskningsanslag från AFA Försäkring för att forska om hur covid-19 sprids i luften i olika vårdmiljöer. – Det hjälper oss att förstå hur man kan prioritera skyddsutrustningen, säger Jakob Löndahl till Arbetsvärlden.
1 jul 2020 | 10:53
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Covid-19 har fått många arbetsplatser att ställa om sin verksamhet till distansarbete, med färre anställda som träffas fysiskt på arbetsplatsen. Men i sjukvården får man förlita sig på skyddsutrustning och bra rutiner.

Jakob Löndahl, docent i ergonomi och aerosolteknologi vid Lunds universitet, har studerat hur virus sprids i luften sedan 10 år tillbaka och ska nu påbörja ett forskningsprojekt för att specifikt titta på hur covid-19 förekommer i luften i olika vårdmiljöer.

– Oavsett smittväg så är trängsel ett problem, men det är mycket vi inte vet. Vi ska utreda om det finns vissa situationer inom vården där risken för smittspridning är särskilt stor vilket kan ge svar om hur man bör prioritera skyddsutrustning. För det har vi olika mätinstrument som kan samla in virus från luft, exempelvis på intensivvårdsavdelningar, säger Jakob Löndahl till Arbetsvärlden.

Det har vi sett från en tidigare studie att desto högre du pratar, desto fler droppar utsöndrar du

För den som inte har möjlighet att jobba på distans finns flera konkreta saker man kan göra för att minska smittsrisken på sin arbetsplats. Att hålla avstånd, tvätta händerna, använda mask, glasögon, och undvika att prata för högt är flera sätt att minska risken för att smittas på jobbet. Den som tar en lunch med kollegorna gör oftast bäst i att sitta på en uteservering hellre än inomhus.

– Det sker en helt annan luftblandning utomhus där droppar transporteras bort, solljus gör att viruset dör och avstånden kan vara längre. Luftfuktigheten spelar också in. I torr luft minskar dropparna fortare i storlek och kan spridas mer, medan de snabbare faller till marken i fuktig luft. Hur långt dropparna färdas beror på luftfuktighet, vindar och droppstorlek, säger Jakob Löndahl.

En annan faktor är hur högt vi pratar.

– Det har vi sett från en tidigare studie att desto högre du pratar, desto fler droppar utsöndrar du, säger Jakob Löndahl.

Det har varit delade meningar i debatten gällande hur väl masker skyddar mot viruset. USA:s folkhälsomyndighet, CDC, och Världshälsoorganisationen, WHO, rekommenderar i dag allmänheten att bära tygmasker, och flera amerikanska stater har infört krav på masker på offentliga platser. Enligt en ny metastudie finansierad av WHO och publicerad i den brittiska medicintidskriften The Lancet, sjunker smittrisken från 17,4 procent utan masker till omkring 3,1 procent när masker används. Studien undersöker data från 172 studier i 16 olika länder.

– Tittar man på vad WHO har sagt så har de varit skeptiska till bred användning av masker hos befolkningen men det finns ökande stöd för deras effektivitet. Masker blockerar stora droppar och blockerar det man andas in. De skyddar också omgivningen från din utandningsluft, säger Jakob Löndahl.

Hur är det med scarfer och liknande?

– Det är lite annat. Scarfer blir lätt fuktiga och filtrerar dåligt. Men vanliga ansiktsskydd förhindrar mycket av de stora dropparna. Alla behöver inte ha det men exempelvis inom äldrevården där man kanske måste prata högt med en patient är det att rekommendera, säger Jakob Löndahl.

Jakob Löndahl uppskattar att det nya forskningsprojektet kommer vara färdigt om tre år.

1 jul 2020 | 10:53

Relaterad läsning

Visa artikelns 1 kommentar
Kommentera
  1. Av Georg Carlde 2 jul 2020:

    Vore det inte bättre afa lägger medel på att arbetsskadade får sin försäkringsersättning??

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev