Björn Rosengren ser tillbaka – i full fart framåt Foto: Lennart Frykskog.
"Jag känner mig som 40–50 år, har kvar samma kapacitet som förr" berättar Björn Rosengren.

Björn Rosengren ser tillbaka – i full fart framåt

Intervju Han var TCO-ordföranden som ertappades på porrklubb för mer än 20 år sedan. Men Björn Rosengren är också en av huvudpersonerna bakom 1990 års breda skatteuppgörelse. Nu är han 74 och blickar bakåt i nyutkomna memoarer – trots att han egentligen gillar det moderna.
Lennart Frykskog
22 jun 2016 | 10:35
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Det är en (alltid) välskräddad och energisk man som på kontoret på Skeppsbron möter upp för en intervju om minnen och lärdomar. ”Mitt i steget” (Albert Bonniers förlag, juni 2016) heter hans memoarer, och det är en boktitel som matchar intrycket som den förre TCO-ordföranden, landshövdingen och näringsministern – numera konsulten och entreprenören – ger.

Mitt i steget, som han har skrivit tillsammans med Johan Hakelius, motsvarar också Rosengrens självbild av modernitet. Så här skriver han:

”För mig har känslan av att röra mig i takt med samhällsutvecklingen hållit i sig, även när samhället har blivit ett annat. Jag är fortfarande förväntansfull, nästan otålig, när jag tänker på kommande förändringar. Jag har så länge jag kan minnas, gillat det moderna.”

Företagare i den nya ekonomin

Rosengren var ordförande för SKTF (i dag Vision) och TCO när facket mer självklart än i dag förknippades med modernitet. I dag är han företagare i en växande bolagsgrupp i den nya ekonomin – säljer på nätet, öppnar kontor i London.

– Jag känner mig som 40–50 år, har kvar samma kapacitet som då. Sedan har jag en erfarenhet som gör att jag kan tackla frågor mjukare och många gånger mycket snabbare än tidigare.

– Jag är mitt i steget och tänker jobba så länge jag kan. Men man är bunden av sina värderingar och just nu pågår en väldigt kraftig värderingsväxling, det finns nog sådant som jag missar och det är möjligt att man inte hänger med en dag.

Från bilmekaniker till SKTF-ordförande

Social strävan uppåt och ambition drev Rosengren framåt i karriären. Han började som bilmekaniker, bildade tidigt familj, bedrev ingenjörsstudier på kvällstid och fick anställning på SKTF där han raskt avancerade till först informationschef, sedan förhandlingschef och ordförande.

”Tabu var en katastrof för mig. En förklaring till min omdömeslöshet är att jag kände något slags tomrum, att livet inte var spännande, plötsligt började jag dra ut på gränserna.”

Åtta år senare (1982) är han TCO-ordförande och leder organisationen ända tills ett privat besök på porrklubben Tabu avslöjas, vilket leder till hans avgång 1994.

Björn Rosengren. Foto: Lennart Frykskog.

– Tabu var en katastrof för mig. Jag skulle aldrig ha varit där, det förstår varje normalt funtad människa. Jag var vid den tiden stark TCO-ledare och en känsla av att jag hade uppnått allt infann sig. En förklaring till min omdömeslöshet är att jag kände något slags tomrum, att livet inte var spännande, plötsligt började jag dra ut på gränserna.

– Men media gjorde det också till en större grej än vad det var.

Hans allmänna reflektioner nu när flera andra fackförbundsledare har varit hårt granskade och hudflängda i media är:

– På min tid hade man ett visst utrymme som offentlig person. I dag har man inget utrymme alls. Samhället har blivit så transparent – gränsen för vad du kan göra innan du blir ifrågasatt har flyttats. Det tycker jag är positivt, men baksidan är att få vågar sticka ut från ett grått centrum.

Skattereform en framgång för TCO

Skattereformen 1990 betraktar Rosengren som en enorm framgång för TCO. Ett radarsamarbete med Folkpartiet låg bakom.

– Vi hade en väldigt klar uppfattning och uppnådde i stort vad vi ville med skattepolitiken. Det var ett långsiktigt arbete som gav resultat. Regeringen Ingvar Carlsson hade aldrig fått ihop det utan Folkpartiet.

Björn Rosengren har varit socialdemokrat sedan unga SSU-år. Samtidigt är han pragmatiker, talar sig nu som då varm om samförstånd och om blockpolitikens fördärvlighet. Mera lösnings- än konfliktorienterad.

– Jag tycker att Löfven ändå har lyckats få igenom en enighet om försvarspolitiken och energipolitiken. Kan han få det på flera områden, exempelvis skatterna, då har han faktiskt varit framgångsrik.

Han säger att han som tillhör ”det-var-bättre-förr-generationen” får vara försiktig med orden. Men bestämda åsikter har han helt uppenbart.

– Digitaliseringen är på väg att helt förändra samhället. Där tycker jag att fackföreningsrörelsen skulle spela en starkare roll.

Efterlyser djärvare politik från facken

Björn Rosengren är marknadsvänlig och inriktad på samförstånd men synen på marknaden och fackets roll är densamma, nu som då.

– Vi behöver positiva motkrafter. Fackföreningsrörelsen har länge spelat rollen av en sådan, vilket den inte gör i dag.

– Jag tycker också att politiken skulle vara lite djärvare. Facket har avpolitiserats på ett sätt som jag inte tror är så bra. Förbunden har ägnat sig mycket åt lönebildning och arbetsplatserna, men vi lever också i ett samhälle där vi är väldigt berörda av lagstiftning.

Lite mer djärvhet, lite mer satsning på facklig utbildning, aktiv opinionsbildning och satsning på att få in nya unga talanger – det är i korthet Rosengrens råd till dagens aktiva.

”Det låter teatraliskt men, jag vet inte annars vad man ska kalla den där gnagande känslan av att befinna sig på gränsen till sin förmåga …”

Björn Rosengren 8I reflekterande ordalag beskriver han i memoarerna hur ångesten ständigt har varit en drivkraft inom honom. ”Det låter teatraliskt men, jag vet inte annars vad man ska kalla den där gnagande känslan av att befinna sig på gränsen till sin förmåga, som jag alltid burit på, då jag har tagit mig an ett nytt större uppdrag.”

Drivs du av samma ångest i dag, vid 74 års ålder?

– Ja, fast kanske lite mindre. Jag är tryggare, tycker att jag är lite bättre än vad jag tyckte förut. Förr hade jag alltid den där känslan att, tänk om de kommer på hur dålig jag är.

– Samtidigt är det viktigt att inte vara för trygg som entreprenör. Är du trygg är du död, du förnyar dig inte.

Lennart Frykskog
22 jun 2016 | 10:35
Om skribenten
red@arbetsvarlden.se

Relaterad läsning

Björns CV i kortversion

  • Ordförande SKTF, nuvarande Vision (1976–1982)
  • TCO-ordförande (1982–1994)
  • Landshövding (1995–1998)
  • Näringsminister (1998–2002)
  • Konsult och entreprenör

Ett porträtt av Björn Rosengren publicerades i TCO-tidningen 1989. Där går bland annat att läsa att ingen på TCO vågade lämna en originalhandling till honom – då försvann den omedelbart. En länk till hela artikeln finns på TAM-arkivets webbplats, här:

+ Expandera
Kommentera
Kommentera

Björns CV i kortversion

  • Ordförande SKTF, nuvarande Vision (1976–1982)
  • TCO-ordförande (1982–1994)
  • Landshövding (1995–1998)
  • Näringsminister (1998–2002)
  • Konsult och entreprenör

Ett porträtt av Björn Rosengren publicerades i TCO-tidningen 1989. Där går bland annat att läsa att ingen på TCO vågade lämna en originalhandling till honom – då försvann den omedelbart. En länk till hela artikeln finns på TAM-arkivets webbplats, här:

+ Expandera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev