Arbetsmarknadens parter: Ta ansvar för landet! Valarbetare räknar röster i vallokalen på Kockum Fritid i Malmö på söndagskvällen. Foto: Johan Nilsson

Arbetsmarknadens parter: Ta ansvar för landet!

Efter valet Det preliminära valresultatet visar på ett dödläge mellan de politiska blocken. Arbetsmarknadens parter ser nu att politikernas ansvarstagande för landets utveckling sätts på prov – för Sverige behöver nämligen stora reformer på ett antal områden. Martin Linder, ordförande Unionen, menar att tiden är knapp.
10 sep 2018 | 16:39
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Riksdagsvalet blev som väntat en riktig rysare. Inget block kan på ett övertygande sätt ropa hem segern. Efter den preliminära rösträkningen skiljer bara ett mandat mellan de rödgröna (144) och Alliansen (143). Sverigedemokraterna ser ut att knipa 62 mandat. Men det är först på onsdagen som vi får veta det slutgiltiga valresultatet, då också utlandsröster och förtidsröster räknas.

Vi kan inte vänta med att reformera utbildningssystem och studiestödssystem

Dödläget är inte bara till besvär för de politiska partierna. Arbetsmarknadens parter ser nu ett stort behov av att politikerna visar ansvar för Sverige och lyckas bilda en regering som kan driva igenom reformer.

Martin Linder, ordförande Unionen. Foto: Camilla Svensk

– Oavsett hur valresultatet blir, oavsett hur man väljer att formera regering, oavsett hur man bygger samarbeten i riksdagen så finns det frågor som man måste ta tag i. Där vill vi från vårt håll peka på att vi inte kan vänta med att reformera utbildningssystem och studiestödssystem för att på riktigt få till det livslånga lärandet för breda grupper på arbetsmarknaden, säger Martin Linder, ordförande för Sveriges största fackförbund Unionen, till Arbetsvärlden.

Är du orolig för att det här valresultatet kan resultera i politisk förlamning?

– Jag kan vara orolig för att jag inte tror man har så mycket tid på sig. Digitaliseringen trycker på. Och någon gång kommer konjunkturen vända. Kombinationen av en försämrad konjunktur och en digitalisering som trycker på kommer göra att breda grupper på arbetsmarknaden kommer ha behov av att kunna använda utbildningssystemet också mitt i yrkeslivet. Det kräver att man inte väntar för länge med att faktiskt reformera, säger Martin Linder.

För våra medlemmar innebär det här en väntan och osäkerhet vad gäller många sakfrågor

Britta Lejon, ordförande för fackförbundet ST, som organiserar statsanställda tjänstemän, ser också att det svåra politiska läget skapar ovisshet hos hennes medlemsgrupper.

Britta Lejon, ordförande för ST. Foto: ST.

– För våra medlemmar innebär det här en väntan och osäkerhet vad gäller många sakfrågor som en eventuell nedläggning av Arbetsförmedlingen eller utflyttning av myndigheter. De två stora partierna har nu ett väldigt stort ansvar att se till att vi får en regering som kan styra landet, säger Britta Lejon till Arbetsvärlden.

Akademikernas centralorganisation, Saco, menar att det politiska läget också ställer större krav på arbetsmarknadens parter.

– Sverige står inför ett svårt parlamentariskt läge. I den kommande mandatperioden behövs därför fler blocköverskridande uppgörelser i många sakfrågor, till exempel gällande en ny skattereform. Valresultatet indikerar att Saco tillsammans med övriga parter måste ta ett större ansvar. Det är vi beredda att göra. Saco uppmanar nu alla att ta ansvar för landet, säger Göran Arrius, ordförande Saco.

TCO kritiserar S och M

Tjänstemännens centralorganisation, TCO, som länge förespråkat blocköverskridande överenskommelser, riktar också kritik mot de två största riksdagspartierna.

Eva Nordmark, TCO:s ordförande. Foto: Jann Lipka

Vad gäller arbetsmarknaden så kan vi som parter göra mycket genom kollektivavtalen, även när det politiska läget är osäkert

– De stora partierna Socialdemokraterna och Nya Moderaterna har under mandatperioden närmat sig Sverigedemokraterna såväl vad gäller retorik som praktisk politik. Det kan vara en del av förklaringen till SD:s framgångar. Jag utgår ifrån att detta är något som partierna tar med i sina respektive valanalyser, säger Eva Nordmark, ordförande i TCO.

Hon ser också att arbetsmarknadens parter har en stor handlingskraft.

– Vad gäller arbetsmarknaden så kan vi som parter göra mycket genom kollektivavtalen, även när det politiska läget är osäkert. Men det finns samtidigt saker som kräver politiska beslut, som bättre möjligheter till kompetensutveckling och trygghetssystem anpassade till morgondagens arbetsliv. Oavsett hur en ny regering kommer att se ut krävs politiskt ledarskap och ansvarstagande. Partierna måste ha orken och viljan att samarbeta över blockgränsen.

Även Svenskt Näringsliv stämmer in i kören som nu efterlyser ett brett ansvarstagande.

– Sverige behöver en företagsvänlig regering som genomför nödvändiga reformer. Nu måste politiker och alla vi andra ta ansvar för att skapa förutsättningar för starkare konkurrenskraft, fler jobb och ökat välstånd. Svenskt Näringsliv kommer att fortsätta bidra aktivt med konstruktiva reformförslag, säger Svenskt Näringslivs presschef Peter Isling.

Storsatsade mot SD

LO storsatsade i valrörelsen på att vinna över Sverigedemokratiska väljare bland sina medlemmar till Socialdemokraterna. I valet fick Socialdemokraterna också ett betydligt starkare resultat än vad de senaste opinionsmätningarna visat. Samtidigt hamnade SD i det lägre spannet av vad opinionsmätningarna visat.

I SVT:s vallokalsundersökning uppgav 26 procent av arbetarna att de skulle rösta på SD och 31 procent på S. Therese Guovelin, vice ordförande LO, menar dock att de riktiga siffrorna förmodligen är ännu högre för S och lägre för SD.

Hur stor del av S slutspurt är er förtjänst?

– Jag tycker att vi har gjort en oerhört bra slutspurt. Vi har registrerat 650 000 samtal med medlemmar så jag menar att alla de som har jobbat med den här kampanjen och pratat med medlemmar ska ta åt sig av äran. Vi har indikationer på att S hamnar på 40 procent bland våra medlemmar och att över 50 procent röstar till vänster. Det är också möjligt att SD faller till runt 20 procent, säger Therese Guovelin till Arbetsvärlden.

Therese Guovelin, vice ordförande LO. Foto: LO

Vi kommer också fortsätta driva våra egna uppgörelser, så som etableringsjobben

Hur ser du på möjligheterna att bilda en handlingskraftig regering?

– Det är jättesvårt att säga men tittar man på den förra mandatperioden så har vi faktiskt redan sett 26 blocköverskridande överenskommelser. För oss handlar kommande mandatperiod både om att få igenom reformer och att stoppa reformer som är dåliga, exempelvis en uppluckring av turordningsreglerna i las. Det skulle så klart ha blivit svårare med Alliansen i majoritet, vilket vi fått uppleva under Reinfeldts åtta år, säger Therese Guovelin.

Hon poängterar också att det osäkra politiska läget kräver att politikerna tar ansvar.

– Det vi kan konstatera är att oavsett slutgiltigt valresultat så kommer det behövas breda uppgörelser. Partierna behöver nu ta sitt ansvar. Vi värnar den svenska modellen och vill så klart tro att nästa regering också gör det. Vi kommer också fortsätta driva våra egna uppgörelser, så som etableringsjobben, med nästa regering oavsett vilken det blir.

10 sep 2018 | 16:39

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev