Arbetsgivarna: Industrifackens lönekrav för höga

Avtal 2016 Sämre möjligheter för unga och nyanlända att ta sig in på arbetsmarknaden och fler jobb som flyttas från Sverige till andra länder. Det är några av riskerna som arbetsgivarna inom industri och handel ser med märket som Facken inom industrin siktar på.
3 nov 2015 | 13:52
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

– Med fackens förslag kommer vi att vi att tappa konkurrenskraft och få lägre produktivitet. Vi har inte råd med högre löner varje år, säger Åke Svensson, vd för Teknikföretagen.

Vid en pressträff idag tisdag presenterade representanter för Teknikföretagen, Svensk Handel och Livsmedelsföretagen sina ingångar i den pågående avtalsrörelsen. Inledde gjorde Mattias Kinnwall, chefsekonom för Industriarbetsgivarna och Skogsindustrierna. Han pekade på att det inte finns några tecken på att världskonjunkturen tar ytterligare fart, och att läget är allvarligt för svensk industri. Vissa sektorer, såsom fordonsindustrin, går bättre, medan det är väldigt tufft för andra, till exempel gruvnäringen. Han påpekade också att Sverige har 11 procents högre relativ arbetskraftskostnad per timme jämfört med euro-länderna.

Fler jobb måste stanna i Sverige

Åke Svensson, Teknikföretagen, menar att den utveckling vi ser nu är att allt fler jobb flyttas utanför Sverige, medan vi i stället naturligtvis borde verka för att skapa fler jobb inom landet.

– Det måste bli lättare för människor att komma in på arbetsmarknaden, och det måste bli lättare att byta jobb. Individuella prestationer och ambitioner måste också betyda mer, de ska synas i lönekuverten.

Höjda ingångslöner ohållbart

Mattias Dahl, förhandlingschef för Svensk Handel lägger tyngdpunkten på att ingångslönerna inte kan höjas.

– Vi måste väga in de som inte har jobb i avtalsrörelsen: unga och nyanlända. Vi säger inte att man måste sänka ingångslönerna, men de ska ligga still på dagens nivå, säger han.

Parterna inom handeln ligger inte inom Industriavtalet, men Mattias Dahl säger att Svensk Handel efter långa och djupa diskussioner vill att industrin fortsatt ska gå först eftersom de har de bästa känselspröten för omvärlden.

– Inget är hugget i sten, men som det är nu vill vi industrin fortsatt ska gå först. Modellen är inte optimal, men det är bra om vi kör på den modell vi har.

Han påpekar också att det idag inte finns någon sektor inom den privata marknaden som inte är internationellt konkurrensutsatt. Som exempel nämner han att var femte paket som posten idag levererar kommer från utlandet. När allt fler handlar på nätet hamnar produktionen allt som oftast utanför Sverige, i andra EU-länder med billigare arbetskraftskostnader.

Bra att industrifacken står samlade

Åke Svensson, Teknikföretagen, påpekar dock att han tycker det är bra att samverkan mellan Facken inom industrin består.

– Det är viktigt eftersom vi arbetar efter Industriavtalet, som även skyddas av institutioner som Medlingsinstitutet.

Han understryker också hur viktigt det är att förhandlingarna är klara innan de rådande avtalen löper ut den 31 mars.

– Det är viktigt att vi blir klara i tid eftersom det är viktigt att arbetsfreden består. Sedan är det också viktigt att industrimärket gäller för andra delar av arbetsmarknaden, och att detta inte leder till stridsåtgärder från andra håll.

3 nov 2015 | 13:52

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev