Bakgrund om hyvling
2016
- Arbetsdomstolen slog fast att det är lagligt för en arbetsgivare att dra ner på anställdas arbetstimmar.
2020 / 2021
- I december 2020 drar las-överenskommelsen drar igång. Det är facken och arbetsgivarna som står bakom överenskommelsen.
2022
- Nya las träder i kraft i 30 juni men börjar inte tillämpas förrän den 1 oktober.
- I nya las regleras hyvling av personal och en ny turordningsregel införs. En arbetsgivare får göra max tre undantag sedan gäller turordning.
- Som hyvlad har du rätt till en omställningstid som ska motsvara din uppsägningstid, den får dock vara max tre månader.
Källa: Mittuniversitetet, Fackförbundet ST
2016 var det en Coop-butik i Örebro som ville dra ner på arbetstimmar för en heltidsanställd och Arbetsdomstolen slog fast att det var lagligt för en arbetsgivare att göra så. Nu vill H&M göra samma sak, dra ner på arbetstimmar för alla butiksanställda.
I stället för att säga upp personal erbjuds de färre arbetstimmar. I ett mail till Aftonbladet förklarar H&M att detta görs för att kundernas shoppingbeteende har förändrats och att organisationen måste ställa om och anpassa sig.
Personalen drabbas hårdast
I en intervju med Arbetet sa Linda Palmetzhofer, ordförande i Handels, att om H&M hyvlar alla butiksanställda kan de kringgå turordningsreglerna utan problem. Hon menar att det gör reglerna i nya las tandlösa.
– Det går alldeles utmärkt att kringgå turordningsreglerna om man hyvlar alla. Då finns ju ingen turordning, sa hon.
– Däremot säger lagen inte att den som har längst anställningstid ska ha flest timmar kvar. Hur mycket var och en ska hyvlas är upp till arbetsgivaren.
Ett regelverk kring hyvling gäller sedan den 1 oktober 2022 då nya lagen om anställningsskydd trädde i kraft.
Det gör att turordning ska gälla vid hyvling och arbetstagaren får behålla sina villkor under en omställningstid.
Arbetsvärlden har varit i kontakt med Jonas Stenmo, chefsjurist på arbetsgivarorganisationen Almega.
– Eftersom lagstiftningen skedde på uppdrag av parterna får den nog anses som väl balanserad och därmed hållbar över tid, säger han.
Nya LAS reglerar hyvling
Han anser att de nya reglerna om turordning vid hyvling kan upplevas som svåra att tillämpa.

Foto: Almega.
– Sedan kan det vara problematiskt om en person vars sysselsättningsgrad sänks inte direkt kan erhålla a-kassa, säger Jonas Stenmo.
Enligt hans mening är hyvling vanligt inom vissa branscher medan den inte förekommer alls inom vissa branscher och han tror inte att någon förändring är på väg just nu.
– Min gissning är det kommer förbli så även framöver, säger han.
Tycker ni att en arbetsgivare ska kunna tvinga anställda att gå ner i tid?
– En arbetsgivare måste alltid kunna bestämma vilka befattningar som ska finnas i ett företag och om dessa i viss utsträckning ska vara på deltid. Något annat är otänkbart. Sedan kan det vara värt att tillägga att det inte är speciellt många arbetsgivare som hört av sig till Almega med frågor om hyvling, säger Jonas Stenmo.