Nytt förslag till upphandlingsregler ser ut att få riksdagsmajoritet

Upphandling I dag tar regeringen beslut om en ny proposition om upphandlingsregler. Förslaget är en kompromiss som TCO har medverkat till, och enligt uppgift till Svt får förslaget riksdagsmajoritet
16 Mar 2017
Dela artikeln

Som Arbetsvärlden har skrivit om tidigare gick inte regeringens hela förslag till nya upphandlingsregler genom riksdagen i höstas. I dag tar regeringen beslut om ett reviderat förslag, som enligt uppgifter i Svt på morgonen också har stöd från Kristdemokraterna. Det skulle betyda att det nya förslaget får stöd från en riksdagsmajoritet.

– Jag är väldigt glad att det nu finns en majoritet för det kompromissförslag som är ett initiativ från TCO, säger TCO:s ordförande Eva Nordmark i en kommentar till uppgifterna från Svt.

– Nu kan vi få upphandlingsregler som gynnar seriösa företag, säger hon vidare.

Enligt regeringen innebär det reviderade förslaget i korthet att reglerna kommer att tillämpas bara för upphandlingar över EU:s tröskelvärden. Tröskelvärdena vid upphandling av varor och tjänster är drygt 1,2 miljoner kronor för statliga myndigheter och drygt 1,9 miljoner kronor för kommuner och landsting. Vid upphandling av byggentreprenader är tröskelvärdet 48 miljoner kronor. I offentliga upphandlingar ska ställas krav på lön, semester och arbetstid när ”det är behövligt”.

Dela artikeln

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Taxibranschen först ut i förslag om kollektivavtalskrav

Upphandling Taxibranschen är först ut när Upphandlingsmyndigheten formulerat förslag till villkor i nivå med kollektivavtal. Med krav på försäkringar går de längre än den proposition som nu ligger ute.
53

Finansutskottet: Säg nej till kollektivavtalskrav i upphandling

Upphandling Finansutskottet vill att riksdagen avvisar regeringens förslag om krav på arbetsvillkor i offentlig upphandling. TCO hoppas att regering och opposition ska nå en kompromiss när riksdagen skickar tillbaka frågan till regeringen.
4

Oppositionen tvingar regeringen ändra upphandlingsregler

Regeringen kommer att lida ytterligare ett nederlag i arbetsmarknadsfrågor denna vecka. En majoritet i riksdagen driver nu igenom att stat, landsting och kommuner måste kräva villkor på kollektivavtalsnivå vid offentliga upphandlingar.

Nya upphandlingsregler kan innebära krav på kollektivavtal

Europaparlamentet röstade idag igenom nya EU-direktiv för offentliga upphandlingar. De kommer att göra det lättare för myndigheter och kommuner att ställa krav på miljömärkning och sociala hänsyn.
12

Svenska parterna kritiska till förslag om utstationering

Utstationering Medlemsstaterna skulle kunna förlora rätten att bestämma om lönesättning för dem som tillfälligt arbetar i landet, enligt ett läckt utkast om ändringar i utstationeringsdirektivet. Ett allvarligt ingrepp i den svenska modellen, menar arbetsmarknadens parter.
8
Prenumerera på Arbetsvärldens veckonyhetsbrev
Copyright © Arbetsvärlden 2014 | Linnégatan 14
| 114 94 Stockholm
Telefon 08-782 93 12 | red@arbetsvarlden.se
Ansvarig utgivare: Mikael Feldbaum Arbetsvärlden ges ut av TCO,
en partipolitiskt obunden centralorganisation för 14 olika fackförbund.
Tillsammans samlar TCO-förbunden nästan 1,3 miljoner medlemmar.