Microsofts vd: 2017 och 2018 kritiska för att demokratisera AI Microsofts vd Satya Nadella under World Economic Forum i Davos, 17 januari. Foto: Laurent Gillieron/Keystone via AP

Microsofts vd: 2017 och 2018 kritiska för att demokratisera AI

Artificiell intelligens Microsoft är en av drakarna som storsatsar på AI. IT-jätten har bildat ett AI-team bestående av 5000 akademiker och ingenjörer. Vd Satya Nadella tror att detta år och nästa kommer vara kritiska för att "demokratisera" den nya tekniken.
3 feb 2017 | 13:54
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Våren 2016 lanserade Microsoft chatbotten Tay, en ”tonårsflicka” som skulle interagera med Twitter-användare och visa upp något av IT-jättens framsteg inom artificiell intelligens.

Men, liksom premisserna i många undergångsfilmer, företaget förlorade snart kontrollen över sin skapelse.

I det här fallet innebar det dock ingen apokalyps. Däremot att Tay började twittra rasistiska, misogyna och pornografiska Tweets.

Bara sexton timmar efter lanseringen blev Microsoft tvungna att stänga ner Tay. Floppen förvärrades av att Tay oavsiktligen släpptes lös ännu en gång med liknande resultat.

”Det är viktigt att försäkra sig om att man lär sig av sina misstag.”

Microsoft-vd:n Satya Nadella hanterade krisen internt genom att mejla teamet bakom Tay och uppmuntra dem.

– Det första sättet vi hanterade detta på var att försäkra oss om att teamet inte mådde dåligt över att de tog en risk, säger Satya Nadella i en intervju i Financial Times.

– Det är viktigt att försäkra sig om att man lär sig av sina misstag.

Siktet inställt på en värld full av AI

Och det får man hoppas att Microsoft gör, eftersom Satya Nadella har siktet inställt på artificiell intelligens och smarta maskiner som kan komplettera människans förmågor.

I september tillsatte företaget ett AI-team bestående av 5000 akademiker och ingenjörer för att skapa framtidens intelligenta system. Tillsammans med andra IT-jättar som Google, Apple och Facebook hör Microsoft till de stora drakarna som är med och driver utvecklingen inom AI.

Och Satya Nadella är övertygad om att alla kommer behöva förstå sig på datorer. Liksom många andra, inte minst inom fackrörelsen, drar han slutsatsen att de snabba teknologiska framstegen gör det livslånga lärandet nödvändigt.

Personligen har han låtit sig inspireras av psykologen Carol Dwecks bok Mindset, som delar in människor i två kategorier: ”Learn-it-alls” och ”Know-it-alls”.

Inte oväntat är det den förstnämnda kategorin som är förebildsmodellen.

– Föreställningen att man gick i skolan till dess att man blev 21 och därefter började i ett yrke och jobbade i det yrket till 80 kommer inte hålla längre, säger Satya Nadella till Financial Times.

Han tror att det livslånga lärandet kommer drivas av AI i symbios med tjänster som LinkedIn – som Microsoft köpte upp för 26,2 miljarder dollar, motsvarande ungefär 228 miljarder kronor, i juni förra året.

”Föreställningen att man gick i skolan till dess att man blev 21 och därefter började i ett yrke och jobbade i det yrket till 80 kommer inte hålla längre.”

I flera intervjuer har han gett uttryck för sin strävan efter att ”demokratisera AI”, vilket bland annat innebär att Microsoft ska göra de ”kognitiva förmågorna” som utvecklas på företaget tillgängliga för andra utvecklare världen över. En linje som, i den mån den förverkligas, givetvis står i skarp kontrast mot IT-jättens tidigare historia med rättstvister för monopolverksamhet, för vilket företaget bland annat dömdes till att delas i två i amerikansk domstol 1999 (någonting som dock aldrig blev av).

Då var det dock Microsoft-grundaren Bill Gates som satt vid rodret. Satya Nadella är förhållandevis ny på vd-posten, om än inte i företaget där han har jobbat sedan 1992, och har haft sitt nuvarande uppdrag sedan 2014.

Även när det kommer till AI:s framtida roll på arbetsmarknaden så formulerar sig Satya Nadella sympatiskt – och säger att fokus måste ligga på hur den nya teknologin ska göra oss mer tidseffektiva, inte hur den kan byta ut oss.

I en intervju under Digital Life Design-konferensen i München i januari sade han att 2017 och 2018 kommer vara kritiska för den här visionen att ”demokratisera” artificiell intelligens.

AI går inte att välja bort, och behövs för den globala tillväxten, enligt Microsoft-toppen, som under World Economic Forum i Davos lyfte fram återförenandet av Tyskland 1990 som ett bra exempel på hur arbetskraften kan tränas om och anpassas till den moderna världen.

– Vi bör göra vårt bästa för att träna människor för framtidens jobb, sade han till CNBC som svar på rädslan att AI kan leda till jobbförluster.

3 feb 2017 | 13:54

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev