”Karriärtjänster blev lönereform istället för kvalitetsreform” Foto: Jessica Gow/TT

”Karriärtjänster blev lönereform istället för kvalitetsreform”

Utbildning En majoritet av alla lärare är negativt inställda till karriärvägsreformen. Nu ska regeringen se över den.
30 sep 2016 | 13:02
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Under regeringen Reinfeldt infördes förstelärar- och lektorstjänster, där ett fåtal lärare får 5 000 respektive 10 000 kronor mer i månaden genom statligt lönebidrag. Den nuvarande regeringen vill nu se över reformen. De konstaterar att den visserligen gett avtryck på lärarnas löner, men att den saknar legitimitet hos lärarna: En majoritet är ganska eller mycket negativt inställda till karriärvägsreformen, enligt en undersökning från Statskontoret.

Johanna Jaara Åstrand, Lärarförbundet. Foto: Peter jönsson.

Johanna Jaara Åstrand, Lärarförbundet. Foto: Peter jönsson.

– Det har stannat vid att bara vara en lönereform i stället för att se till hur den kan ge förbättrad kvalitet i skolan. Det vi tycker borde komma på plats är tjänster som ges legitimitet och status, säger Johanna Jaara Åstrand, ordförande Lärarförbundet, till Arbetsvärlden.

Stora kommunala skillnader

Utredningen ska även se över hur karriärvägsreformen samverkar med det så kallade lärarlönelyftet, den nuvarande regeringens satsning som innebär att ett större antal legitimerade lärare kan få mellan 2 500 och 3 500 kronor i månaden genom statligt lönebidrag.

Även om det är statliga pengar som bekostar båda typer av karriärtjänster, så är det kommunerna som genomför processen. Och implementeringen skiljer sig alldeles för mycket åt från kommun till kommun, säger Lärarförbundet.

– Vi är också väldigt kritiska till att man på vissa håll infört kortare karriärtjänster, där du får lyftet på visstid, ett eller två år. Det måste naturligtvis vara tillsvidaretjänster om det faktiskt ska innebära ett karriärlyft.

Hon säger att det också vore önskvärt att bredda reformen.

– Det är anmärkningsvärt att fritidspedagoger och förskollärare har exkluderats, även om flera kommuner har tagit egna initiativ där. Självklart ska du kunna göra karriär även inom de områdena.

Fokus på attraktivitet och kvalitet

Utredningen verkar ihop med den så kallade nationella samlingen för läraryrket, där regeringen verkar i dialog med arbetsmarknadens parter på skolområdet. Den ska inte bara titta på just karriärvägsreformen, utan kommer brett att se över hur ett attraktivare läraryrke kan ge en bättre skola.

– Vi har samtalat med regeringen i ett och ett halvt år om vad som behövs för att vända utvecklingen för skolan och för läraryrket. Ett första steg är de tre miljarder som nu avsatts till lärarlöner. Det som återstår är att se till hur de kvalitetssäkras, säger Johanna Jaara Åstrand.

30 sep 2016 | 13:02

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev