Jämställdhet fick vika för låglönesatsning Ordföranden för LO.s kvinnodominerande förbund Malin Ackholdt, HRF, Tobias Baudin, Kommunal och Susanna Gideonsson, Handels. LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson längst till höger. Foto: Janerik Henriksson/TT.

Jämställdhet fick vika för låglönesatsning

Avtal 2017 Det blir en LO-samordning i avtalsrörelsen 2017. En generell låglönesatsning som berör många kvinnor i stället för förra gångens fokus på kvinnolöner ska förena alla 14 LO-förbunden.
19 okt 2016 | 13:36
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Det blir en LO-samordning i avtalsrörelsen 2017. Och precis som LO:s styrelse har velat blir huvudspåret för samordningen en låglönesatsning med lönehöjningar i krontal för de som tjänar lägre än 24 000.

Modellen går i huvuddrag ut på att alla individer med löner under 24 000 kronor bidrar med ett visst krontal till potterna, i stället för att man utgår ifrån förbundens olika kollektivavtalsnivåer.

– En väldigt stor fördel med den här modellen är att alla förbund kan bära och ta del av modellen. Ingen ska behöva göra ett byte mot sämre villkor för att få ut de här pengarna, förklarade LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson när han presenterade samordningsförslaget.

”Kompletterar usk-satsningen”

I år saknas en specifik satsning på kvinnolönerna, något som har kritiserats av bland andra Kommunals förra ordförande, Annelie Nordström, och som hon i tidningen Arbetet nyligen kallade för ”en skam”. En av de stora stridsfrågorna bakom LO:s splittring inför förra valrörelsen var just beslutet att satsa på undersköterskornas löner. Den gruppen finns inte med i 2017 års avtalsrörelse eftersom deras avtal nu löper på i två år till.

Enligt Karl-Petter Torwaldsson innebär den här låglönesatsningen att 50 procent av alla kvinnor i LO omfattas av modellen, ”även om en del tycker att takten kunde vara bättre”. Ett långsiktigt mål i LO är att till 2028 halvera löneskillnaden mellan kvinnor och män.

– Först och främst är vi nöjda med att vi lyckats komma överens, alla 14 förbund, sade Kommunals ordförande Tobias Boudin på presskonferensen efter LO:s representantskap i dag.

För Kommunal omfattar låglönesatsningen främst lokalvårdare, assistenter och hemvårdare.

– Vi ser att det kompletterar satsningen på undersköterskorna, menade Tobias Baudin.

På frågan om det nu är stopp för framtida satsningar på vissa kvinnolöner motsvarande undersköterskornas, svarade Tobias Baudin att nu har man valt den här modellen i år, och satsningen på undersköterskorna ska utvärderas först efter tre år.

”Bara ett första steg”

Susanna Gideonsson, ordförande i Handels som är det andra stora kvinnodominerade förbundet inom LO, konstaterade på presskonferensen att låglönesatsningen är ett första steg mot LO:s mål att halvera lönegapet mellan män och kvinnor, men inte det enda.

– Annars hade vi inte ställt upp. För våra medlemmar är även andra frågor viktiga.

Några av de frågorna rör kvinnors omfattande deltidsarbete och osäkra anställningsvillkor. I representantskapets beslut i dag ingår att LO internt under det närmaste året ska utreda hur villkoren ser ut i olika förbund. Det arbetet ska pågå fram till augusti 2017. Avsikten är att man sedan ska ta fram yrkanden om begränsningar av osäkra villkor och ökad rätt till omställning och kompetensutveckling.

I samordningen ingår dessutom förhandlingar med Svenskt Näringsliv om försäkringsfrågor, avtalspension och utökad rätt till omställning.

19 okt 2016 | 13:36
Om skribenten
Tf chefredaktör

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev