Fransk storbank miljardsatsar på fintech BNP Paribas satsar tre miljarder euro på digitalisering för att kunna göra besparingar. Foto: AP Photo/Francois Mori

Fransk storbank miljardsatsar på fintech

Digitaliseringen BNP Paribas satsar tre miljarder euro på att digitalisera sina tjänster. Satsningen väntas innebära att flera jobb och bankkontor försvinner.
7 feb 2017 | 14:28
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0

BNP Paribas är en av världens allra största banker, med verksamhet i ett sjuttiotal länder, och bildades genom en sammanslagning av Frankrikes Banque Nationale de Paris och investmentbanken Paribas i början av millenniet.

År 2017 hamnade BNP på sjuttonde plats när Relbanks rangordnade världens största banker baserat på bankens börsvärde. Det uppgick vid mätningen till 79,8 miljarder dollar eller motsvarande ungefär 753 miljarder kronor.

Nu ska banken använda tre miljarder euro, eller ungefär 28 miljarder kronor, till att digitalisera sin verksamhet.

”Fler och fler av våra kunder vill utföra sina ärenden online i stället för face-to-face.”

Den ambitiösa investeringsplanen som offentliggjordes på tisdagen inkluderar bland annat sådant som internt utvecklade appar och digitala plattformar.

Ska möjliggöra besparingar

Satsningen sker över tre års tid och är del av bankens mål att sänka sina driftskostnader, bland annat genom att stänga ner bankkontor och minska antalet anställda.

– Fler och fler av våra kunder vill utföra sina ärenden online i stället för face-to-face, säger bankens vd Jean-Laurent Bonnafé till Financial Times.

Banken har kämpat med att få ner sina kostnader och missade ett av sina nyckelmål 2016, vilket var att skära ner driftskostnader till under två tredjedelar av bankens intäkter.

”Vi befinner oss i en situation där vi inte skapar jobb utan vi hanterar övergången.”

Mellan 2012 och 2016 stängde banken ner 10 procent av sin franska bankgren.

Jean-Laurent Bonnafé sade till Financial Times att en del av investeringen på tre miljarder euro kommer användas till att träna om personal i sådant som dataanalys men varnade också för att fortsatta nedstängningar av bankkontor och en fortsatt nedskärning av personal är ”sannolik”.

– Vi befinner oss i en situation där vi inte skapar jobb utan vi hanterar övergången, sade Jean-Laurent Bonnafé till tidningen.

BNP Paribas är inte den enda banken som ser sig om efter digitala lösningar för att nå kunder och göra besparingar. Även Deutsche Bank har presenterat en investeringsplan för digitalisering fram till 2020 med en satsning på 750 miljoner euro, motsvarande ungefär 70 miljarder kronor.

Sverige en ”ljust punkt” i Europa

Enligt Ronit Ghose, Citis globala chef för bankanalys, ligger Europa på efterkälken vad gäller satsningar på fintech i jämförelse med USA och Kina. Men ett undantag är Sverige. I en uppdatering av rapporten ”Digital Disruption” om fintechinvesteringar, singlas Sverige och Stockholm ut som en ”ljus punkt” i Europa.

”Tillsammans med London och Berlin är Stockholm Europas fintech-hub.”

Stockholm kallas för ett ”mini-Palo Alto” med hänvisningar till framgångsrika fintechföretag som iZettle och Trustly.

I rapporten ges fyra delförklaringar till den svenska framgången.

En välutbildad befolkning, bland den högsta mobil- och internetförsörjningen i världen, en tradition av att starta företag via privata investeringar och venturekapital. Och att ett ”ekosystem” har bildats av framgångsrika föregångare som iZettle som kan inspirera andra entreprenörer.

I en intervju med EFN kallade Ronit Ghose Sverige för ett land som slår ”långt över sin viktklass” i fintech.

– Tillsammans med London och Berlin är Stockholm Europas fintech-hub. Satt i relation till er befolkning och BNP ligger ni långt före era europeiska grannar, säger Ronit Ghose till EFN, och förutspår att många fintech-startups i Sverige kommer köpas upp av bankerna.

7 feb 2017 | 14:28

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev