Debatt

”Regeringen måste jobba mer för ökad frihandel”

Ett frihandelsavtal mellan EU och USA skulle ge svensk ekonomi ett rejält lyft. Därför behöver regeringen underlätta TTIP-förhandlingarna, skriver Christofer Fjellner, EU-parlamentariker för Moderaterna.
16 apr 2015 | 09:44
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Christofer Fjellner (M) Foto: Peter Knutson

Christofer Fjellner (M) Foto: Peter Knutson

Frihandel ligger till grund för Sveriges välstånd och är en förutsättning för jobb och tillväxt. Frihandelsavtalet mellan EU och USA, som just nu förhandlas stärker förutsättningarna för jobb och företagande. Tyvärr sätter onödiga hinder stopp för svenska företag att sälja sina varor utanför Europa. Ett frihandelsavtal mellan EU och USA skulle ta bort onödiga hinder för handel och skapa förutsättningar för fler investeringar och jobb på två kontinenter i starkt behov av ett lyft från krisåren. Avtalet är helt enkelt den vitamininjektion som Sverige, EU och USA behöver.

”Ett frihandelsavtal mellan EU och USA skulle skapa förutsättningar för fler investeringar och jobb.”

För även om avtalet skulle skapa fler arbetstillfällen genom att endast sänka eller helt ta bort tullarna, ligger det stora värdet i förhandlingarna inom regelförenklingen. Handelshinder är inte i första hand ett problem för större, redan etablerade företag, utan snarare för mindre företag med begränsade resurser att överkomma dessa hinder. Genom att förenkla eller harmonisera regler i Europa och USA kommer företagen kunna avsätta mer resurser till produktutveckling och till att anställa fler.

Ett bra exempel på detta, som just nu skapar problem för svenska småföretag är jordningskablarna i elektrisk utrustning. I EU är den gröngul, i USA är den vit. Detta kan tyckas vara en petitess, men det är sådana här skillnader som kostar mycket pengar för mindre företag, eller som helt i onödan sätter stopp för svenska företag att exportera till USA.

Ett annat exempel är godkännandeprocesser för medicinteknisk utrustning som används vid operationer, transplantationer eller andra behandlingar. Just nu har EU och USA vitt skilda godkännandeprocesser som efterfrågar samma höga kvalitet. Detta gör att ett svenskt företag måste gå igenom och kosta på sig två godkännandeprocesser, i stället för att anställa fler ingenjörer som kan vidareutveckla produkten.

”Den nya regeringen måste ta varje tillfälle att ge EU-kommissionen det stöd de behöver.”

Den svenska Alliansregeringen var den starkaste rösten för att inleda förhandlingar med bland annat USA. Den nya regeringen måste ta varje tillfälle att ge EU-kommissionen det stöd de behöver, och avfärda konspirationsteorierna kring avtalet. Men regeringen kommer inte överens om handelspolitiken. Regeringen vacklar om frihandeln samtidigt som deras europaparlamentariker direkt motarbetar att ett ambitiöst avtal med USA kommer på plats över huvud taget. Stefan Löfven talar mycket om exportindustrin men väljer samtidigt att avskaffa handelsministerposten. Det går inte ihop.

För att svenska arbetstillfällen ska skapas måste fler företag kunna sälja sina varor, inte bara till grannen i Sverige utan till potentiella kunder i hela världen. Det är hög tid för regeringen att aktivt bidra till att vi får ett ambitiöst frihandelsavtal på plats så snart som möjligt. Det är öppenhet och frihandel som gjort Sverige till ett rikt land och det är öppenhet och frihandel som stärker vårt välstånd.

Christofer Fjellner
EU-parlamentariker för Moderaterna

Relaterad läsning

Visa artikelns 1 kommentar
Kommentera
  1. Länkad till från frihandelsbloggen.se - "Frihandel i media denna vecka | Frihandelsbloggen" 16 apr 2015:
    […] Regeringen måste jobba mer för ökad frihandel skriver Christofer Fjellner i tidningen Arbetsvärlden. […] - Läs hela texten här

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev