De blir Unionens avtalskrav 2017

Avtal 2017 Nästa avtalsrörelse är nu i full gång. Unionen har i dag tisdag beslutat vilka områden de vill satsa på.
De blir Unionens avtalskrav 2017
Anders Ferbe, Martin Linder och Ulf Bengtsson, ordförande i IF Metall, Unionen och Sveriges ingenjörer presenterar sina avtalskrav inför avtalsrörelsen 2016. Foto: Jessica Gow / TT
27 Sep 2016
Dela artikeln

Trots att alla 2016 års avtal ännu ej är satta har förberedelserna för nästa års avtalsrörelse nu börjat. Vid ett extra förbundsråd bestämde Unionen i dag tisdag att förbundet kommer att satsa på höjda reallöner, flexpension och möjligheter till återhämtning.

– Vi nådde inte hela vägen fram med flexpensionen i förra avtalsrörelsen. Nu fortsätter arbetet med att öka avsättningarna till tjänstepensionen och att samtliga medlemmar ska omfattas av flexpension, säger Uniones ordförande Martin Linder i ett pressmeddelande.

Rätt till strejk om flexpension ännu inte avgjord

I vårens avtalsförhandlingar gick turerna heta kring just frågan om flexpension. Förmånen ingick i de avtal som Facken inom industrin slöt med Industriarbetsgivarna, men Almega Tjänsteföretagen ställde sig tvärt emot. När Unionen och Sveriges ingenjörer lade ett strejkvarsel i frågan drog Almega upp den till Arbetsdomstolen, som i ett interimistiskt beslut sade att förbunden inte kan strejka så länge ITP-avtalet gäller. Ärendet ligger fortfarande hos Arbetsdomstolen, som under de närmsta veckorna förväntas meddela om frågan slutgiltigt kommer att prövas av AD.

I november kommer Unionen att presentera en gemensam avtalsplattform tillsammans med övriga fyra fackförbund inom samarbetet Facken inom industrin. I mitten av december överlämnas avtalskraven till arbetsgivarna och förhandlingarna ska vara slutförda senast den 31 mars 2017.

Dela artikeln

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Varsel om 10 000 i strejk mot Almega

Avtal 2016 Unionen och Sveriges Ingenjörer varslar nu om strejk för 10 000 medlemmar, eftersom Almega vägrat gå med på deras krav om avsättningar för flexpension.
11

Slutförhandling i gång – här är Unionens absoluta krav

Industriavtalet Facken inom industrin har avvisat den första hemställan från de opartiska ordförandena (Opo). Martin Linder, ordförande på Unionen, talar med Arbetsvärlden om förbundets absoluta krav.
49

En konflikt om kollektiva eller individuella lösningar

Avtal 2016 I går torsdag meddelade Arbetsdomstolen att den strejk för flexpension som Unionen och Sveriges ingenjörer varslat för är olovlig. Vi förklarar bakgrunden till rättsprocessen och vad konflikten mellan parterna handlar om.

Överenskommelse om flexpensioner klar

Avtal 2017 Flexpensionskonflikten mellan Almega, Unionen och Sveriges Ingenjörer är på väg att lösas. Parterna har kommit överens om att kollektivavtala i frågan, men med villkor att ett helt paket frågor är färdigt den 15 december, bland annat ett gemensamt arbete för att utveckla kollektivavtalen.
13

Frågan om flexpension hård nöt att knäcka

Avtal2016 Unionen är redo att strejka för att flexpension ska införas i avtalen med Almega. Arbetsgivarorganisationen föreslår en modell där pensionsavsättningen är valbar för den anställda, men det räcker inte, tycker Unionen.
32
Prenumerera på Arbetsvärldens veckonyhetsbrev
Copyright © Arbetsvärlden 2014 | Linnégatan 14
| 114 94 Stockholm
Telefon 08-782 93 12 | red@arbetsvarlden.se
Ansvarig utgivare: Mikael Feldbaum Arbetsvärlden ges ut av TCO,
en partipolitiskt obunden centralorganisation för 14 olika fackförbund.
Tillsammans samlar TCO-förbunden nästan 1,3 miljoner medlemmar.