Andras ofrihet påverkar även den svenska pressfriheten

Pressfrihet Problem i Polen, Ungern och i ansökarländerna påverkar också svensk pressfrihet. Det säger Journalistförbundets jurist till Arbetsvärlden.
3 maj 2016 | 12:13
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Ett av EU:s största medlemsländer, Polen, har en av världens snabbaste försämringar i relation till andra länder när det gäller pressfriheten. Det visar indexet för pressfrihet som organisationen Reportrar utan gränser tar fram varje år. På ett år, mellan 2015 och 2016, faller Polen med 29 platser i listan över världens pressfrihet från plats 18 till 47. Endast två länder i världen hade ett snabbare fall: Tajikistan och Brunei.

I en annan färsk rapport från Freedom House, en organisation med bas i USA, beskrivs utvecklingen av pressfriheten i Balkanländerna som en generell försämring. Enligt Freedom House sticker Serbien och Makedonien ut med en snabbare försämring under 2015 än sina grannländer.

”Viktigt att kommissionen signalerar”

Tove Carlén, ombudsman på SJF.

Tove Carlén, ombudsman på SJF.

Tove Carlén, jurist på Journalistförbundet, säger att utvecklingen i Polen, Ungern och ansökarländerna är problematisk, och att det i förlängningen påverkar övriga EU och Sverige.

– Det är viktigt att kommissionen skickar signaler till EU-länderna om detta, annars signalerar man att inskränkningarna får passera, säger hon till Arbetsvärlden.

Läs mer: ”EU verkar blunda för bristen på pressfrihet i ansökarländer”

Journalisterna på Balkan efterlyser en tydlig EU-standard för pressfrihet, men utifrån ett svenskt perspektiv är en sådan EU-standard inte helt okomplicerad.

– I Sverige regleras det här i grundlag, och vi har ett mycket starkare skydd för pressfrihet. Vi vill inte ha en reglering på EU nivå som urholkar våra regleringar.

Låg standard i andra länder påverkar oss

Att inte göra någonting får också påverkan på länder som Sverige.

– Med en låg standard i vissa medlemsländer blir det svårt när man ska förhandla på rådsnivå i EU. Indirekt påverkar det Sverige, eftersom vi tvingas läggas sig på EU-nivå.

Inför det svenska EU-medlemskapet fick regeringen garantier för att Sverige skulle få behålla sin pressfrihet.

– Men i praktiken gör ett allt tätare samarbete i unionen och ett ökat inflytande från parlamentet – vilket samtidigt är bra för demokratin – att vår egen lagstiftning påverkas, konstaterar Tove Carlén.

Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling och Stephen Lindholm, ordförande i Journalistförbundets yttrandefrihetsgrupp, går i dag ut i Dagens Media och understryker vikten av att hela tiden försvara pressfriheten ute i världen, Europa och i Sverige.

3 maj 2016 | 12:13
Om skribenten
Tf chefredaktör

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev